Hogyan takaríthatunk meg energiát?

Energetikai-tanusítvány-honlapkép

Milyen lépések jelentenek lehetőséget egy épületben az energia megtakarításában:

Elöljáróban, ha energetikai célú megtakarításról van szó, le kell szögeznünk – ez a politika és a gazdaság sokszereplős pályáin valósulhat meg. Így most két, egymásra épülő területet veszünk szemügyre. Egyfelől az energetikai tanúsítvány ügyét, másfelől a nyílászárók lehetőségét az energiamegtakarításban.
Az energetikai tanúsítványról szólva is már több szakma képviselteti magát: a mérnök, a hőkamera kezelő, az építész, a gépészetért felelős szakember és sorolhatnám.
De nézzük a teendőket, amelyek az energiamegtakarításhoz vezetnek:

 1. Az épület szigetelése: a hőveszteség minimalizálása érdekében a falakat, az ablakokat és a tetőt megfelelően kell szigetelni.
 2. Energiahatékony világítás: LED vagy CFL lámpák használata, valamint fényérzékelők vagy időzítők beállítása a fényforrások bekapcsolásának és kikapcsolásának automatizálásához.
 3. Energiahatékony hűtő-fűtő rendszer: a hűtő-fűtő rendszer modernizálása, csere energiahatékony berendezésekre, valamint a rendszer állandó monitorozására a hatékonyság javítása érdekében.
 4. Vízmegtakarítás: a csapok, a zuhanyzók és a WC-k cseréje energiahatékony modellekre.
 5. Elektromos készülékek kikapcsolása: hatékony az energiatakarékosságban az elektromos készülékek kikapcsolása, amikor nem használja azokat.

Segíti-e az energiamegtakarítást az eladáskor kötelező energetikai tanúsítvány?

Igen, az energetikai tanúsítvány segíti az energiamegtakarítást Magyarországon. A megrendelés egyik lehetősége: Energetikai tanúsítvány Budapest.
Az energetikai tanúsítvány értékelést nyújt az épület energiahatékonyságáról és javaslatokat tesz a hatékonyság javítására.
Az energetikai tanúsítvány eladáskor kötelező, lehetőséget ad arra, hogy a vásárlás előtt a vevő ismerje meg az épület energiaigényét és -költségét.

De ezen kívül is az energetikai tanúsítvány szabadon megrendelhető, és a tulajdonosok megrendelhetik, ha szeretnék javítani az épület energiahatékonyságát. Így az energetikai tanúsítvány egy fontos eszköz lehet az energiamegtakarítás és az energiahatékonyság növelése érdekében.

Milyen tulajdonságú ablakok, nyílászárók tekinthetőek korszerűnek?

A modern ablakoknak olyan tulajdonságokkal kell rendelkezniük, mint:

 • Magas energiatakarékosság: Az alacsony U értéknek és a jó szigetelő képességnek köszönhetően a meleg jól megőrződik, és az energiafelhasználás minimális.
 • Hangszigetelés: A zajterhelés csökkentése érdekében a modern ablakoknak jó hangszigetelő tulajdonságokkal kell rendelkezniük.
 • Műszaki megbízhatóság: A modern nyílászáróknak tartósaknak és ellenállónak kell lenniük a külső hatásokkal szemben.
 • Könnyű tisztíthatóság: Az ablakoknak könnyen tisztíthatóknak kell lenniük, hogy ne kelljen folyamatosan takarítani őket.
 • Esztétikai megjelenés: A modern ablakoknak esztétikusaknak és harmonikusaknak kell lenniük az épület arculatával.
 • Funkcionális kialakítás: A modern ajtóknak, ablakoknak, tetőtéri nyílászáróknak többféle nyitási lehetőséggel kell rendelkezniük, hogy a benne élőknek kényelmes legyen a használatuk.

Az ilyen korszerű ablakok és más nyílászárók megrendelhetőek akár beépítéssel együtt például itt: Nyílászárók, ablakok

A magas energiatakarékosság érdekében hány levegőréteg a megfelelő az ablakoknál?

A magas energiatakarékosság érdekében a három levegőréteg ajánlott az ablakoknál.
A három levegőréteg biztosítja az alacsony U értéket és a jó szigetelő képességet, a melegség jól megőrződik, és az energiafelhasználás minimális. Az alacsony U érték azt jelenti, hogy az ablak kevés hőt veszít, és jelentős energiamegtakarításokat eredményez az éves számlán.
A két levegőrétegű ablakok szintén jó energiatakarékossági jellemzőkkel rendelkezhetnek, de a három réteg biztosabb szigetelést biztosít.

Milyen ajtó az, amelyik biztonságos?

Az ajtó akkor tekinthető biztonságosnak, ha megfelel a biztonsági előírásoknak, például ellenáll a betörésnek, zárakkal van ellátva, és a megfelelő engedélyekkel rendelkezik. Az ideális biztonságos ajtó kiválasztásánál fontos figyelembe venni a hely adottságait és a személyes igényeket is.

A beltéri ajtóknak milyen a jó karakterisztikája?

Beltéri ajtók jellemzői:

 1. Dizájn: Beltéri ajtók széles választékát kínálják stílusos és modern dizájnokban.
 2. Anyag: Leggyakrabban fa, MDF, vagy faforgácslap anyagból készülnek.
 3. Szín: Színek szerint is kategorizálhatók, így a belső tér stílusához igazodva választhatunk.
 4. Zár: Beltéri ajtók lehetnek kulcsos vagy zár nélküli, a biztonsági igényeknek megfelelően.
 5. Funkcionalitás: Opcionálisan szúnyoghálós, árnyékoló berendezéssel ellátott.

***

A tájékozódásunkat segítheti még:

Energetikai tanúsítvány: ezzel spórolhat igazán

Energetikai tanúsítvány, a valódi megtakarítás

Online marketing, keresőoptimalizálás és társadalom

Szólj hozzá!