Esélyt kaptak a gyerekek Mikulás-napra Pécsett

A pécsi Nő az Esély Egyesület hagyományosan Mikulás-napi programot szervezett a hátrányos helyzetű gyermekek részére. Ez alkalommal közel 100 gyermek részére készült és készülhetett ajándékcsomag, játék, használati cikk és természetesen csokoládé és cukorka társaságában. Az ajándékcsomagokat pedig a Pécsi Mikulás adta át kisbarátai részére.


Ahogy Máy Anitától az egyesület elnökétől megtudtuk: ahhoz, hogy jót cselekedjünk nem kell alkalom. Mint mondta, szervezetük egész évben azoknak a családoknak a segítségére van, akiknek bizony a nélkülözésből jutott több. A reménytelenség és nélkülözés viszont enyhíthető egy kis odafigyeléssel, néhány apró gesztussal, sőt gyakran csak egy jóakaratú szóval. És ők is csak ilyen apróságokat tesznek, – fűzte hozzá az elnök.

A szervezet Adománykuckó elnevezéssel adományboltot működtet Pécsett, ahol elsősorban ruházati és lakásfelszerelési cikkekből válogathatnak a rászorulók, de természetesen játék, és néhány más termék is megtalálható a talpalatnyi helyen, melyet a Pécsi Önkormányzat biztosított az egyesület számára.  

A Mikulás-napi eseményre bizony már hónapokkal korábban megkezdik a felkészülést. A játékokat és egyes tárgyakat már nyáron rendszerezgetik, gyűjtögetik, hogy a nagy napra minden gyermeknek jusson valami a kis csomagjába. Az édességek beszerzésére már ősszel sor kerül, ezeket pénzadományokból tudják megoldani, de ezért megjegyezte, hogy sokak el sem tudják képzelni, mekkora szervezési háttér, vagy nehézség például már csak az ajándéknak szánt tárgyak átadásához szükséges tasakok beszerzése is. Sokan mondják ilyenkor, hogy „lehet kapni a nagykerben”, vagy „ezt meg kell csak venni”, de a problémát sokszor éppen a beszerzéshez szükséges pénzeszközök szűkössége jelenti. Majd bizakodóan rögtön hozzá is fűzi gyorsan a szervező, hogy támogatóinkkal és önkénteseinkkel eddig is megoldottunk mindent, így bízunk benne, hogy ezután is minden sikerülni fog.

A szervezet hátterét a néhány tucat önkéntes biztosítja, akik szintén bár gyakran név nélkül, de ott vannak a raktárpakolásoknál, a logisztikában, a hétköznapi működésben, vagy valaki csak évente egy-egy alkalommal, – de akkor is nagyon fontos és nagy segítséget jelentve a stabilitásban.

A Pécsi Mikulás adta át az ajándékokat a gyerekeknek

A Pécsi Mikulást is megkérdeztük az eseménnyel kapcsolatban. Elmondta, hogy ő bizony egy évben „csak egy napon” van jelen, ekkor tud segíteni az ajándékok szétosztásában. Az öreg nagyszakállú ajándékhozó jelenléte pedig a tapasztalat alapján akár már egy-egy közös fénykép vagy szelfi esetében is nagyon örömet jelent a gyerekeknek, – hiszen számukra is megvalósul a „nagy találkozás”. Az ajándékcsomagon keresztül pedig szintén valami nagyon megfoghatatlan kapcsolat alakul ki az ajándékozott és az ajándékozó között. Olyan ez, mint egy jó üzenet, – melynek én szinte csak a továbbítója vagyok. – Jegyezte meg a Pécsi Mikulás.  

A Pécsi Mikulás üzenete a hétköznapokra:

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bár most a gyermekek ünnepe valósult meg, a gyermekek mögött ott van egy-egy család, egy-egy szülő, akik szintén nélkülözésben vannak valamely területen. Éppen ezért a Mikulás-napon, míg a gyermekek ajándékot kaptak, a felnőttek a felajánlott ruházati cikkekből válogathattak, vagy más, például élelmiszer adományban részesülhetett.   

Amennyiben Ön is támogatná a Nő az Esély Egyesület munkáját az adományaikat a következő bankszámlaszámra juttathatja el: MBH 50700114-11056294

Kapcsolódó oldalak:
Nő az Esély Egyesület
Pécsi Mikulás
A Pécsi Mikulás nem csak Magyarországon fogalom

Szólj hozzá!