Ajándék jogásznak

Mit adhatunk ajándékba egy jogásszá avatásra?

A kérdés minden évben elhangzik a jogászok diplomaosztója idején nagyon sok családban, ismerősök és barátok között, akik a számukra kedves személy jogásszá avatására gondolkodnak valami szakmához és az ünnephez illő ajándékban. Ez a gondolkodni való téma érte utol szerkesztőségünket, ugyanis gyakornokunk közelgő doktorrá avatására készültünk.                

Első gondolatként felmerült a gravírozott golyóstoll, a szép írószer, a könyv gondolata. Ezt követően a joghoz, a jogászokhoz kapcsolódó tárgy, – valami patinás kis régiség került szóba… És el is kezdődött a kutatómunka.

A régi könyvek és kiadványok között eljutottunk egy hazai árverési oldalra, ahol kis kereséssel találtunk rá egy tételre, melynek leírásában az „országgyűlési képviselő, jogásznak címzett ajándékozási sorokkal” szerepelt.
– Ez az! Micsoda klassz darab a jogásszá avatáskor egy jogásznak címzett ajánlás!
– Gondoltuk.

A termékleírás ez szerepelt:

Vaday József: Tanulók vezérkönyve az erkölcs, jellem és hazafiságban. Nagyvárad, 1899. Szerzői. Kiadói, aranyozott vászonkötésben, kopásokkal, 178p. Meixner Emil (1892-1976) földbirtokos, gazdálkodó, országgyűlési képviselő, jogásznak címzett ajándékozási sorokkal, hozzá későbbi országgyűlési felszólalásának nyomtatott változata 2 p.”

 Vaday József: Tanulók vezérkönyve az erkölcs, jellem és hazafiságban
(Nagyvárad, 1899., Szerzői kiadás)

Mondani sem kell, mennyire vártuk a nyertes tétel megérkezését. A postabontás után jött a meglepetés, mely még érdekesebbé tette az ajándéknak szánt darabot. A „jogásznak címzett ajándékozási sorok” valójában a még 4.B. osztályos diáknak a tanulmányai elismerésére címzett kedves sorok. Az viszont már utánaolvasva az életrajzi adatokból derült ki, hogy a kisdiák a későbbi országgyűlési képviselő, Meixner Emil.

A tétel mellett szereplő az 1938. évi XII. t.-c.-vel kapcsolatosan a képviselőházban 1939. év szeptember 22-én tartott ülésen Meixner Emil által elmondott felszólalás teljes nyomtatott szövege szép kiegészítője lett az ajándéknak.      

Vaday József: Tanulók vezérkönyve, az ajánlással és a képviselőházi felszólalást tartalmazó nyomtatvány
– tartalmas ajándék jogásszá avatásra
  • Meixner Emil (Budapest, 1892. június 18. – Balatonlelle, 1976. március 26.) magyar földbirtokos, gazdálkodó, országgyűlési képviselő. Középiskolai tanulmányait Budapesten végezte, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatott jogi tanulmányokat; utóbbiak végeztével ott avatták 1914-ben államtudományi doktorrá is.
  • Vaday József (Szatmár, 1863. március 23. – Budapest, 1935. április 25.) református tanító, iskolaigazgató, tankönyvíró.
Jogász ajándék Rómából

A jogásszá avatásra szánt ajándék keresése közben bukkantunk rá – egy kereskedői oldalon – a Justiciát ábrázoló alumínium váltópénzre. Ez a Città del Vaticano felirattal azonosított Vatikánvárosban (Vatikán) 1951-1958 között használatban volt 5 lírás, melynek egyik oldalán XII. Piusz pápa (1939-1958) arcképe, míg a másik oldalán Justitia stilizált képe szerepel.

5 lírás érme, Vatikán (XII. Piusz pápa, Justitia)

Az érme kicsiny, alig 20 miliméteres mérete és a vizuális megjelenítés érdekében kettő példányt szereztünk be, és már a vásárláskor a képkeretben történő elhelyezést gondoltuk ki.

Képkeretben a Vatikáni 5 lírás érmék – méltó dísze lehet a jogásszá avatás után a diplomás első irodájának

A két eltérő ajándék jól mutatja, hogy kis kereséssel és némi ötlettől vezérelve igen pofás ajándék állítható össze a jogász ismerősünk jogásszá avatásának megajándékozására. 


Kapcsolódó oldal:
Meixner Emil, Wikipedia

Babércsokor a győzteseknek
NumizMarket
Darabanth Aukciósház

Szólj hozzá!