2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Külföld » Vulkánkitörés miatt figyelmeztetést adtak ki Japánban

Vulkánkitörés miatt figyelmeztetést adtak ki Japánban

Japán legnagyobb aktív vulkánja, az Aszo kitörése miatt a hatóságok figyelmeztették csütörtökön a környéken lakóit, hogy maradjanak távol a tűzhányótól.

AsoA közel 1600 méter magas hegy a déli Kjúsú-szigeten emelkedik, és szerdán lépett működésbe. Jelenleg ezer méter magasba lövell ki hamut és köveket. Emiatt megváltoztatták a légi járatok útvonalát a térségben. Az Aszo legutóbb 19 éve lépett működésbe. A meteorológiai ügynökség az ötfokú skálán egyelőre csak a 2-es és 3-as fokozat közé tette a kitörés veszélyességét.

A vulkáni hamu egy nap alatt elérte a közeli Gokasze és Bungo-Ono városokat, amelyek a tűzhányó 50 kilométeres körzetén belül vannak.

Két hónapja az Ontake-vulkán kitörése több mint 60 ember halálát okozta Japán középső vidékén. Az Aszo feléledésétől függetlenül, ugyanazon a napon jelent meg a kobei egyetem tanulmánya, amely szerint Japán lakosságának 95 százalékát fenyegeti megsemmisüléssel egy pusztító vulkánkitörés a következő száz éven belül “bármelyik pillanatban”.

“Nem túlzás azt mondani, hogy egy kolosszális kitörés eltörölheti Japánt, mint országot” – írták a tanulmány szerzői, akik az elmúlt 120 ezer év adatait dolgozták fel. Ilyen óriási kitörés hét volt ezalatt az idő alatt.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?