2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Tudomány » Szándékosan gyújtanak tüzet az űrben

Szándékosan gyújtanak tüzet az űrben

Nincs hova menekülni, ha egy űrhajón tűz üt ki, ezért a NASA inkább szándékosan gyújt egyet, hogy fel tudjon készülni a bajra.

A Nemzetközi Űrállomáshoz közeledő Cygnus teherűrhajó.
A Nemzetközi Űrállomáshoz közeledő Cygnus teherűrhajó.

Az emberes űrutazások újabb korszaka közeleg, és az űripar szereplői próbálnak felkészülni a lehetséges vészhelyzetekre.

Az asztronauták egyik rémálma a tűz a fedélzeten. A tűz nemcsak megégeti az űrhajósokat, de füstöl, oxigént fogyaszt, ráadásul még az oltásra használt anyagok sem ülepednek le a súlytalanságban.

A NASA kutatói nem is szaladnak ennyire előre; egyelőre azt szeretnék tudni, hogyan terjednek a lángok a mikrogravitációban.

Ennek vizsgálatára a személyzet nélküli Cygnus űrhajó kedden elhagyta a Nemzetközi Űrállomás dokkját, hogy biztonságos távolba érve távirányítással tüzet gyújtsanak rajta.

A magáncég birtokában lévő drága teherhajót – egyelőre – nem áldozzák fel; a raktérben kialakított 1 méterszer 1,5 méteres rekeszben lobbantják fel a lángokat.

A tűztérben éghető anyagot – üveggyapot és vászon keverékét – helyeztek el, égését nagyfelbontású videokamerával és különféle szenzorokkal figyelik majd.

A Saffire-1-nek keresztelt kísérletet a Saffire-2 követi; akkor általános, űrhajón használt tárgyakat, elméletben tűzálló plexiüveget, ruhákat, tartódobozokat próbálnak majd meggyújtani.

A Cygnus más megbízást is teljesít; június 15-én öt, kisméretű kockaműholdat állít pályára, mielőtt 1360 kiló hulladékkal a rakterében június 22-én az egész hajó elég a Föld légkörében.

Check Also

A Jupiter nem is a Nap körül kering

Bár nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll a tömege két és félszer akkora, mint a …

Ritka kettős neutroncsillagot fedeztek fel

Az univerzum tanulmányozása során sokszor az anyagi források hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Az űr …

Vélemény, hozzászólás?