2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Belföld » Nyilvánosságra hozzák a Nagy Imre-perben érintett belügyesek nevét

Nyilvánosságra hozzák a Nagy Imre-perben érintett belügyesek nevét

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorló gépezet kulcsszereplőinek, a Nagy Imre-pert előkészítő, úgynevezett K részleg belügyeseinek nevét tartalmazó listát hoz nyilvánosságra.

Nagy ImreA Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének és újratemetésének emléknapjához kapcsolódva bemutatandó Kék füzet a cikk szerint pontos képet ad a Kádár-rezsim legmegbízhatóbb elvtársainak életútjáról.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke a lapnak elmondta, a 150 fős listán szereplők a Gyorskocsi utcai gyűjtőfogház 3. emeletén, egy zárt folyosón dolgoztak, ahol a kiemelt politikai ügyekben rács mögé helyezett személyek voltak. Itt őrizték 1957 áprilisától a Nagy Imre-csoport tagjait is.

Eddig 100 személy politikai pályaképét tudta elkészíteni a NEB, a füzet az irodai és vizsgálótisztektől az alezredeseken át az ügyészekig tartalmaz neveket, hozzájuk kötődik többek között a Bibó-per is, amelyben Göncz Árpád is szerepelt.

Az egész K részleget Rajnai Sándor vezette, aki később a hírszerzés egyik meghatározó alakja lett, pályáját bukaresti és moszkvai nagykövetként fejezte be, azután 1992-ben Izraelbe távozott, majd 1993-ban az Egyesült Államokban telepedett le.

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Vélemény, hozzászólás?