2017, szeptember 25 - hétfő,
Home » Film » Menedékjog

Menedékjog

A történelem során volt egy, vagy több, olyan időszak is, amikor kelet és nyugat nemcsak, mint égtáj különült el, hanem valódi határ húzódott közöttük többek között Berlint is szétválasztva.

menedekjogA film cselekménye is ebben az időszakban játszódik. Maga a főcselekmény nem olyan összetett, egy keletnémet nő és férfi nyugati barátjuk segítségével szeretné maga mögött hagyni eddigi életét, és a szabad világban folytatni.

Gondolom nem fontos megjegyeznem, hogy a tervek nem egészen úgy sikerülnek, ahogy azt előre eltervezték, különben elég rövid film lett volna belőle. A szabad világba vezető papírokat hozó barát lebukik, és a találkozó helyet börtönben köt ki, így kétségbeesésében a főszereplő elszánt döntést hoz: eltérít egy repülőgépet, és úgy jut el a szabad világba.

A szabad világ először egy amerikai repülőteret jelent, ahol a gép landol. Ezen a ponton érünk el a film lényegi részéhez. Adott korban a politikai helyzet elég forró volt, így szinte egyik bíróság sem akarta elvállalni az ügy levezetését. Mivel a leszállás amerikai területen történt a német kormány rájuk hárítja a felelősséget. A szálak politikai és egyéb nyomásra egyre jobban kezdenek összegubancolódni. Az amerikai kormány szeretné minél hamarabb letudni az ügyet, és a a vádlottakat börtönben tudni, de a kinevezett bíró nem a neki megírt bábszerep szerint cselekszik.

A film egyik legjobb szereplője a védelem védője, aki zseniális húzásokkal tesz a váddal szemben. Igaz, hogy filmnézős jogi ismeretekkel rendelkezve, pár kérdése ellen simán tiltakoztam volna. Azonban jogi ismeretem is hiányos, és a forgatókönyvet se én írtam.

A film alapvetően egy bíróságon játszódó történet, amit minden filmbarátnak ajánlani tudok, és csak remélni tudom, hogy emiatt nem keres meg tizenkét dühös ember, de egy se.

Check Also

Folytatják a botrányfilmet

Három éven belül érkeznek a mozikba az E. L. James által jegyzett Ötven árnyalat-trilógia folytatásai …

Új részekkel jön az X-akták

A Fox tévécsatorna a hírek szerint belevág a legendás sorozat folytatásába. A két egykori főszereplő, …

Vélemény, hozzászólás?