2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Külföld » Mehet a segélyszállítmány Szíriába

Mehet a segélyszállítmány Szíriába

A damaszkuszi kormány hozzájárult, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orvosi eszközöket és gyógyszereket szállítson az észak-szíriai Aleppó város bizonyos zónáiba, valamint két másik, főváros közeli térségbe – közölte hétfőn a WHO.

A Russian convoy of trucks carrying humanitarian aid for Ukraine drives along a road near the city of Yelets„Minden engedélyt megkaptunk, készen állunk az indulásra” – mondta el Elizabeth Hoff, az ENSZ-ügynökség szíriai képviselője. Hoff úgy fogalmazott, hogy „nagy előrelépésről” van szó, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági helyzettől is függ a szállítmány útnak indítása.

A szíriai kormány ahhoz járult hozzá, hogy krónikus betegek számára szükséges gyógyszereket, oltóanyagokat, intravénás oldatokat és sebészeti eszközöket szállítsanak Aleppó, továbbá a Damaszkusz közeli Muadamíja és Gúta tartomány lázadók által ellenőrzött övezeteibe. Elizabeth Hoff a francia hírügynökségnek nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy Aleppóba már a jövő héten útnak indíthatják első teherautó-konvojukat, a többi térségbe pedig a következő hetekben.
12 millióan várnak a segítségre

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten egy évvel meghosszabbította hozzájárulását ahhoz, hogy világszervezet konvojai átlépjék a szíriai határt, és segélyt szállítsanak több száz ezer civilnek, elsősorban a lázadók kezén lévő térségekbe.

A 15 tagú testület egyúttal emlékeztetett arra, hogy több mint 12 millió szíriainak van szüksége sürgős segítségre, mintegy 7,6 millió az országon belüli menekültek száma, és 220 ezren élnek a kormányerők vagy a lázadók által ostromlott településeken. A WHO képviselője szerint azonban szeptember óta alig néhány segélyszállító kamionjuk léphette át a szíriai határt.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?