2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Külföld » Gátszakadás: hazatérhettek a kitelepítettek

Gátszakadás: hazatérhettek a kitelepítettek

Visszatérhet lakhelyére kétszázezer ember az egyesült államokbeli Oroville-nél lévő völgyzáró gátnál, miután a hatóságok kedden visszavonták a kimenekítést elrendelő határozatot.

Az indoklás szerint jelentősen csökkent a veszélye annak, hogy átszakad az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyója. Kory Honea, Butte megye seriffje kijelentette, hogy a lakosok nyomban visszatérhetnek otthonukba.

Szövetségi vízügyi tisztviselők közölték, elegendő vizet eresztettek le a gát mögötti tóból, és nem lesz szükség a kiegészítő túlfolyóra abban az esetben, ha a közelgő vihar miatt megemelkedne a tó vízszintje.

A seriff ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a régióban érvényben marad a kimenekítésre szóló figyelmeztetés, ami azt jelenti, az embereknek készen kell állniuk egy esetleges menekítésre, ha a körülmények rosszabbra fordulnak. Kifejtette, a lakosoknak ébernek kell lenniük, lehetséges, hogy újabb kimenekítési döntés születik, ha változik a helyzet.

Ezzel egy időben az esőzések, a nagy mennyiségű hó és az erózió következtében megrongálódott túlfolyónál homokzsákokat, betontömböket és köveket zúdítottak a hibás rész helyreállítására.

A 230 méteres gát – az ország legmagasabb ilyen létesítménye, amely 12 méterrel magasabb a híres Hoover-gátnál – San Franciscótól 150 kilométerre északkeletre helyezkedik el. A kiegészítő túlfolyót a heves esőzések, a megolvadt hó, valamint az erózió rongálta meg a múlt héten. A gát ötvenéves történetében még soha nem kellett a túlfolyót használni, ez volt az első alkalom.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?