2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Tudomány » Elkapta a Láng-ködöt a Spitzer

Elkapta a Láng-ködöt a Spitzer

A NASA infravörös tartományban vizsgálódó Spitzer-űrteleszkópja friss felvételt készített a látványos Láng-ködről, felfedve néhány izgalmas képződményt, mely más tartományban egyébiránt észrevétlen maradna.

The famous Horsehead nebula takes on a ghostly appearance in this newly released image from NASA's Spitzer Space Telescope.A kép jobb oldalán egy ismerős képződmény formálódik ki a gáz és por finom rostjai között, méghozzá a Hubble-űrteleszkóp optikai fotói által híressé vált Lófej-köd, amely igencsak más arcát mutatja infravörös tartományban, mint a látható fényű felvételeken.

Az optikai tartomány kihangsúlyozza az átlátszatlan port, ám infravörösben a por áttetszővé válik, a fény áthatol rajta, így a lófejet formázó struktúrának csak szellemszerű körvonalai maradnak hátra.

Az infravörös csillagászat hasznos eszköz a Láng-ködhöz hasonló képződmények vizsgálatára. Eme képződmény 1200 fényévre található a szomszédos Alnitaktól, az Orion övének legnyugatabbra eső csillagától, amely a felvételen ragyogó kék pettyként látható a csillagköd tetején. Mélyen az Orion Molekulárisfelhő-komplexumban – amelynek mind a Láng- mind a Lófej-köd tagja – robbanásszerű csillagkeletkezés zajlik.

A molekuláris hidrogénből csillagok születnek, ám optikai hullámhosszokon ezt nem lehet észlelni. Az infravörös tartomány viszont egyfajta sztelláris ultrahangként funkcionál: az újszülött csillagok kiváltotta intenzív hevülésből származó infravörös fény átvág eme sűrű nebulán, lehetővé téve, hogy bepillanthassunk a gáz- és porfelhőbe.

The famous Horsehead nebula seen in visible-light images (inset) looks quite different when viewed in infrared light, as seen in this newly released image from NASA's Spitzer Space Telescope.A fotón a fehér és kék szín a legforróbb objektumokat reprezentálja, míg a zöldes és vöröses árnyalatok a hűvösebb port testesítik meg. A WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkóp adatait is felhasználták a felvételhez, hogy kiegészítsék vele a Spitzer adatait, különösen a fotó tetején és alján elnyúló régiókban.

Check Also

A Jupiter nem is a Nap körül kering

Bár nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll a tömege két és félszer akkora, mint a …

Ritka kettős neutroncsillagot fedeztek fel

Az univerzum tanulmányozása során sokszor az anyagi források hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Az űr …

Vélemény, hozzászólás?