2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Külföld » A srebrenicai mészárlás miatt elítéltek egy volt boszniai szerb vezetőt

A srebrenicai mészárlás miatt elítéltek egy volt boszniai szerb vezetőt

Tizenegy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt pénteken a boszniai háborús bűnöket vizsgáló bíróság egy korábbi boszniai szerb katonai vezetőt az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való részvételért.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Ostoja Stanisicet, a boszniai szerb hadsereg egyik zászlóaljának volt parancsnokát azért ítélték el, mert a Srebrenicához közeli, kelet-boszniai Petkovciban részt vett az odaterelt férfiak kivégzésében, majd katonáival együtt megásta azt a tömegsírt, amelybe több mint 800 holttestet temettek.

A négy éve tartó eljárás végén, több tucat tanú meghallgatása után a bíróság bűnösnek találta Ostoja Stanisicot, a másik vádlottat, Stanisic helyettesét, Marko Milosevicet azonban bizonyíték hiányában felmentette.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?