2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Játékok » Stratégiai játékok » 1848 – játszd újra a szabadságharcot

1848 – játszd újra a szabadságharcot

Az 1848 magyar szabadságharc és forradalom belőlem két dolgot vált ki főleg. Egyrészt örömet, hogy a nemzet kiállt a szabadságáért másrészt bánatot mert végül elbukott.

1848as_zaszloTalán kevesen tudják, hogy készült játék is erről az időszakról így minden ember aki úgy érzi, hogy megnyerhettük volna a szabadságharcot bármikor újrajátszhatja történelmi beállításokkal. A játék az 1848 mely az első hadmozdulatoktól játszható vagy akár különböző hadjáratokban is ki lehet próbálni magunkat mint például a tavaszi hadjárat. Rengeteg információt tartalmaz az eseményekről illetve a tábornokokról is. Választhatunk, hogy a magyarok vagy esetleg a Habsburgok oldalán vesszük fel a harcot. A csaták szimuláltak így azokba sok beleszólásunk nincs de a csapatmozgatásokba, átszervezésekbe a seregek tábornokaiba illetve azok harcmodoraiba annál több valamint egyes tábornokoknak vannak speciális képességeik is. Magyar oldalon játszottam csak az ő oldalukon a sereg létszáma kétféleképp növelhető az egyik a lázadás, ez teljesen véletlenszerű és úgy gondolom a történelmi eseményektől is mentes ám a fellázadt nép harcértéke nem túl jelentős ezenkívül vannak nagyobb városok amelyek toborzó városok amikben többféle egységet is toborozhatunk eltérő toborzási idővel és igazából a seregeink főerejét a toborzás adja hiszen belőlük lesznek a kiképzett katonák. A hadseregek 3 részből állnak a gyalogság a lovasság és a tüzérség. Ha elég kitartóan támadunk 1-1 sereget és folyamatosan győzedelmeskedünk egy idő után úgy lecsökken a moráljuk, hogy feloszlanak amivel komoly erőket csoportosíthatunk át fontosabb helyekre. Az osztrákok erősítéseket kapnak a beállításoknak megfelelően az adott időben megjelenik az osztrák sereg általában Olmütznél.

A játékot a valós időn túl is játszhatjuk emlékeim szerint 1850 végéig. A játék megnyerése két fő összetevőből áll. Minden településnek van egy pont értéke amit ha birtoklunk minket erősítenek ezen kívül a csatákra is kapunk pontot a szabadságharc valós végén pedig kijön egy értékelő és az a fél nyert amely több pontot gyűjtött.

Nekem sikerült megnyerni százados nehézségi szinten történelmi beállításokkal amelyben természetesen az oroszok is bevonulnak igen szép létszámban. De persze mondhatjuk, hogy utólag már könnyű, hogy tudjuk körülbelül mikor mi történik. Ám ez nem így van rengetegszer kellett újrajátszanom mire sikerült megnyernem. Viszont a százados nehézségi szinttől van egy nehezebb fokozat is amely már elég bizarr volt. Simán elverték nagyobb és jobb tábornokaimat is. Habár ennek a nehézségi szintnek már nincs köze a valós eseményekhez inkább csak kihívás jellegű bár szerintem ez már kicsit eltúlzott de persze lehet csak én voltam a béna!

A játéknak van két testvére egy testvére is a Pro Libertate amelyben a Rákóczi szabadságharcot játszhatjuk végig valamint ha jól emlékszem ebben a részben van az amerikai függetlenségi háború is. Csak a Rákóczis részt próbáltam ki ha jól emlékszem évekkel ezelőtt habár szerintem meg sem közelíti az 1848 szintjét a beállításokra már ugyan nem emlékszem de a szabadságharcot 1706-7 körül már megnyertem úgy, hogy Bécset is elfoglaltam (a szabadságharc 1703-11 között zajlott).

Remélem sokak érdeklődését felkeltettem és kipróbálják ezt a játékot. Szerintem érdekes és jó játék én nagyon szerettem és időnként főleg március 15-én még ma is elő szoktam venni.

A játék ingyenesen letölthető a 48.sulinet.hu oldaláról.

Vélemény, hozzászólás?