2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Belföld » Végre elkelhet a háza! – Fellendült az ingatlanpiac

Végre elkelhet a háza! – Fellendült az ingatlanpiac

Sokan kezdhetnek reménykedni, ugyanis immár egy éve tart az ingatlanpiac fellendülése, emiatt a Budapesten már egy éve tartó pozitív hatások előbb-utóbb vidékre is begyűrűznek. Látszik ez az árakon is? Vége az ingatlanpiaci válságnak?

Az ingatlanpiac helyzete

Tavaly ősszel kezdtek szárnyra kelni az olyan híresztelések, miszerint mintha némi elmozdulás lenne az ingatlanok piacán, és ekkortól egyre több ingatlan cserélt gazdát. A betétek kamatai ugyanis olyan mélyre süllyedtek, hogy a megtakarított pénzeket már nem érte meg banki betétekben tartani, emiatt a befektetők egyre inkább az ingatlanok felé kezdtek fordulni. Az ingatlanoknak igen mélyre süllyedtek az árai a 2009-es válságot követően, emiatt aki időben vásárol ingatlant, annak nem csak, hogy megmarad a pénze értéke, hanem fellendülés esetén jókora extraprofitot is elérhet. Ezt a tényt igyekeztek azok a befektetők kihasználni, akik időben „kapcsoltak”, és lakásokat vásároltak Budapesten. Itt ennek következtében meg is indult a forgalom a lakáspiacon, és az árak is jelentős emelkedésen mentek át ennek következtében, bár még alig-alig közelítik meg a 2008-as árakat. A tavasz aztán újabb forgalom-növekedést produkált az ingatlanpiacon, mintegy bumm-szerűen szaporodtak az adásvételi szerződések.

bpA helyzet természetesen nem ennyire egységes országszerte, hiszen a fentebb ismertetett ingatlanpiaci kép elsősorban Budapestre és a környező településekre igaz. Az ország más településein ennél jóval árnyaltabb a kép. A vidéki nagyvárosokban még csak-csak érezhető az ingatlanpiaci fellendülés jótékony hatása, főképpen az egyetemmel, főiskolával rendelkező nagyvárosokban regisztráltak forgalomnövekedést a szakemberek. Ezekben a továbbtanuló gyermekeik számára a szülők előszeretettel vásárolnak lakást, hiszen a befektetés megtérül, és nem kell albérleti díjat fizetni. Ezzel szemben a kisebb városokban, községekben alig mozdult meg az ingatlanok piaca, bár a legtöbb helyen a kínálat óriási, a kereslet inkább csak az olcsóbb ingatlanokra korlátozódik. Ezeken a helyeken nemegyszer bevett gyakorlat a részletfizetésre történő vásárlás, ha a tulajdonos ilyen megoldásba nem megy bele, akkor ingatlana könnyen a nyakán maradhat. A vevő pedig más megoldással kizárt, hogy ingatlanhoz jutna, így marad ez a kényszermegoldás.

Emelkedő árak – leszakadó térségek

A kereslet növekedése magával hozta az ingatlanárak emelkedését is az ingatlanpiacon. Az ingatlannet.hu erre vonatkozóan készített statisztikákat, melyből az látszik, hogy az ingatlanok piacán elsősorban a panel- és téglalakások kelendőek, ennek megfelelően ezek ára mutat némi emelkedést. Ha a budapesti lakások árait tekintjük, akkor ott az emelkedés is természetesen nagyobb, és elmondható, hogy a panel- és téglalakások árai ott szinte elérik a válság előtti szintet. A családi házak piacán az árak alig mutatnak emelkedést.

Ha ezeket az árszint-emelkedéseket összevetjük például a szolnoki eladó lakások árainak alakulásával, akkor azt látjuk, hogy a jászkun fővárosban is a tégla- és panellakások a kelendőbbek, hiszen ezek árai mozdultak el némileg a holtpontról. Az emelkedés Szolnokon nem olyan nagy mértékű, mint Budapesten, és a négyzetméter árakat összehasonlítva a fővároséval, azt látjuk, hogy míg Budapesten a téglalakások négyzetméter ára 415 ezer forint, addig Szolnokon a reál négyzetméter árak 174 ezer forint körül mozogtak augusztus 1-jén, tehát jelentős eltérések vannak országon belül is.

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Vélemény, hozzászólás?