2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Belföld » Tüntetnek a mentősök

Tüntetnek a mentősök

Szombat délután vidéki városokban akcióznak az OMSZ munkatársai, jövő hétfőn Budapestre jönnek, hogy petíciót adjanak át Balog Zoltánnak. Attól tartanak, hogy mostani, bevált főigazgatójukat leváltják, és a jelenleg a TEK-nél dolgozó Mártai Istvánt hozzák vissza.

mentoSzombat délután kettő és négy óra között több vidéki nagyvárosban néma tiltakozást szerveznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozói. A résztvevők – orvosok, ápolók és sofőrök egyaránt – fehér pólóban, citromsárga szalaggal a mellükön állnak majd némán Szekszárdon, Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben és más városokban.

A tiltakozást az OMSZ a Főigazgatói Törekvéseket Támogató csoportja szervezi Máté Gábor főigazgatóért. A csoportnak mintegy ezer tagja van – írta a keddi Népszabadság.

A tüntetést azt váltotta ki, hogy egy hete a kormány közölte: Balog Zoltán emberminiszter megbízza a 2013-ban leváltott – ma a TEK személyvédelmi speciális egészségügyi osztályát irányító – Mártai Istvánt, hogy egyeztessen a szakszervezetekkel, illetve készítse el a mentőszolgálat szervezeti megújításáról szóló koncepciót. A közlemény után a mentők között futótűzként terjedt a hír, hogy ezek szerint kitelt a jelenlegi, megbízott főigazgató, Máté Gábor ideje, helyére pedig Mártai István kerülhet vissza. Hiszen Mártait olyan feladatokkal bízta meg Balog, amelyek a főigazgatói hatáskörbe tartoznak.

A tiltakozást szervező Facebook-csoportot Hamari Dániel mentőápoló koordinálja, aki a lapnak azt mondta a vidéki akciók után a fővárosba jövő hétfőn jönnének a tiltakozók, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt petíciót adjanak át Balog Zoltánnak. Szeretnék, ha a kormány a helyén hagyná Máté Gábort és stábját, ne hozzon megint új főigazgatót. Máté igen népszerű a mentősök között: Hamari felidézte, hogy amikor egyszer a Markó utcánál járt, Máté oldalépett hozzá, kezet nyújtott és megkérdezte, tud-e valamit segíteni. Ehhez hasonló gesztust korábban egyetlen főigazgató sem tett az ápoló szerint.

A főigazgató munkájában Hamari egyre több, a kivonuló mentők dolgát könnyítő elemet lát, és társaival együtt szeretné, ha ez a típusú munka folytatódna az OMSZ-nél.

 

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Vélemény, hozzászólás?