2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Tudomány » Szivárgás a Nemzetközi Űrállomáson

Szivárgás a Nemzetközi Űrállomáson

Az egyik amerikai űrhajós némi vizet észlelt űrsisakjában az egyébként problémamentes szerdai űrséta végeztével a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA közlése szerint élete nem volt veszélyben.

Terry Virts és társa, Barry ‘Butch’ Wilmore, a NASA asztronautái, közel hét órán át dolgoztak a kozmoszban, hogy frissítsék a Nemzetközi Űrállomás (ISS) rendszereit. Virts a zsilipbe belépve vette észre, hogy némi víz szivárgott sisakjába. A legénység felvette videón látható is kis mennyiségű víz a sisak védőlemezén, észlelhető fodrozódások futottak végig rajta, ha Virst ráfújt.

Rob Navias, a NASA szóvivője elmondta, ennek ellenére nem találták jelét annak, hogy az űrséta során víz jutott a sisakba. Hangoztatta, Virts nem volt veszélyben a kiruccanás alatt vagy után, és mindkét asztronauta jó hangulatban fejezte be a 6 óra 43 perces munkálatokat. Virts elmondása szerint mintegy 15 milliliter vizet távolítottak el a sisakból fecskendővel, a jelek szerint a szkafanderből származott, nem pedig ivóvizes tasakjából. Hozzátette, a víz fémes ízű, tehát valamiféle rendszerrel állhatott kapcsolatban.

űrsétaAz amerikai űrügynökség nagyon komolyan veszi az űrsisakba szivárgó víz eshetőségét, mivel veszélyes a súlytalanságban dolgozó asztronautákra. 2013-ban rövidre kellett zárni egy kiruccanást, miután Luca Parmitano olasz űrhajós sisakjába nagyobb mennyiségű víz került, időnként ellepte orrát, száját és fülét is. Virts és Navias kiemelte, a szerdai incidens során nagyon kis mennyiségű vizet találtak a sisakban. Hasonló, kisebb szivárgást tapasztalt ugyanebben a szkafanderben egy másik asztronauta is egy 2013 decemberi űrséta során – tette hozzá a szóvivő.

A NASA mérnökei mindennek ellenére alaposan megvizsgálják majd a körülményeket, miközben elkészítik a terveket a következő űrsétához. A szerdai kirándulás a második volt ama tervezett háromból, amelynek célja felkészíteni a komplexum dokkolóportjait a kereskedelmi űrtaxik érkezésére.

A munkálatok során Wilmore (az űrállomás jelenlegi parancsnoka) és Virts elektromos vezetékeket installált a portokon az előkészületek részeként, emellett Virts megkente a kanadai fejlesztésű Canadarm-2 robotkart, amely az utóbbi időben kissé „berozsdásodott”. A Tranquility modulon is dolgoztak, Wilmore a Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) – új felfújható helyiség, amelyet a magánkézben lévő Bigelow Aerospace gyárt és amelyet a SpaceX Dragon űrkapszulája hoz fel az év második felében – későbbi installálásával kapcsolatos feladatokat végzett el rajta.

Egy sor precíziós feladatot is elvégeztek, ami a változó fényviszonyok miatt igazi kihívásnak bizonyult. Ahogyan az űrállomás a Föld körül kering, a legénység naponta mintegy 15 napfelkeltét és napnyugtát észlel. Emiatt Wilmore és Virts hol teljes napfényben, hol teljes sötétségben, mesterséges megvilágításban dolgozott.

Ez a második ama három űrsétából, amelyet kevesebb, mint két hét alatt végeznek el az űrállomás rendszereinek frissítésére. Az első kirándulást február 21-én ejtették meg, az utolsót vasárnapra, március 1-jére tervezik. A kirándulások célja két nemzetközi dokkolóadapter telepítésének előkészítése, ezek révén legénységet szállítani képes kereskedelmi űrhajókat fogadhatnak majd.

Tavaly a NASA a Boeinget és a SpaceX-et bízta meg az ilyen kapszulák kifejlesztésével. Eme űrtaxik összekapcsolása az ISS-szel követeli meg az új adapterek installálását, amelyeket az év második felében szállít fel két Dragon-misszió. A kereskedelmi űrtaxikkal a komplexumon tartózkodó legénység létszáma hatról hét főre emelkedhet.

A szerdai és a szombati űrséta során az asztronauták lefektették azokat a kábeleket is, amelyek összekapcsolják majd a komplexumot az új dokkolóadapterekkel. A vasárnapi kiruccanáskor a tervek szerint egy 122 méteres új kábelt installálnak a komplexum és az adapterek közötti kommunikációs rendszerhez.

A szerdai űrséta a harmadik kirándulás volt Wilmore-nak, aki először 2014 októberében merészkedett az űrbe. Virts másodszor lépett ki a vákuumba. A két NASA-asztronautát a komplexumról segítette az Európai Űrügynökség szakembere, Samantha Cristoforetti.

Három további társuk Alekszandr Szamokutyajev, Jelena Szerova és Anton Skaplerov, orosz kozmonauták. Wilmore, Szamokutyajev és Szerova a tervek szerint márciusban tér haza, míg a másik három űrhajós májusban.

Check Also

A Jupiter nem is a Nap körül kering

Bár nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll a tömege két és félszer akkora, mint a …

Ritka kettős neutroncsillagot fedeztek fel

Az univerzum tanulmányozása során sokszor az anyagi források hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Az űr …

Vélemény, hozzászólás?