2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Film » Rangos díjat nyert a Magyarok a Barçáért című film

Rangos díjat nyert a Magyarok a Barçáért című film

Kocsis Tibor alkotása különdíjat nyert a milánói FICTS sportfilmfesztiválon a Movies & Champ; TV Football – Great champion szekcióban.

díjIdén 32. alkalommal rendezték meg a nemzetközi FICTS sportfilmfesztivált 2014. december 3-8. között Milánóban. A fesztivál különböző kategóriáiba 130 országból 1100 alkotást neveztek a világ minden tájáról, amelyből a nemzetközi zsűri a 150 legjobbat juttatta a versenyfilmek közé.

A Magyarok a Barçáért c. filmet az MTVA nevezte a fesztiválra, amelynek a december 8-ai ünnepélyes gáláján Kocsis Tibor rendező személyesen vette át a díjat Milánóban.

A 85 perces dokumentumfilm a katalán labdarúgóklub történetének legendás magyar játékosait mutatja be: Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is legendává vált a Barcelonában eltöltött ideje alatt. Archív felvételek segítségével elevenednek fel eddig sosem látott gólok, valamint a világhírű csapathoz ezer szállal kötődő emberek mesélnek sikeres honfitársainkról. A filmet a Magyar Média Mecenatúra támogatta.

Megjelent a DVD-változat

Szerdán megjelent a nyáron bemutatott mozifilm DVD-változata, mely ötnyelvű – spanyol, katalán, angol, német és francia – szövegaláírással készült.

A sajtóbemutatón Kocsis Tibor rendező azt mondta, hogy a film megjelenésének idejét elrontotta, mert “a labdarúgó-világbajnokság elsodorta az alkotást”. Ennek ellenére már sokan látták külföldön is, és több, Amerikában élő magyar elsírta magát a film láttán, mert a gyermekkorát hozta vissza – mondta a rendező. Számukra nemcsak a fociról szólt a mű, hanem az életükről is – fogalmazott Kocsis.

Arról is beszélt, hogy több fesztiválra is eljutottak, legutóbb éppen Milánóból hoztak haza díjat. Hozzátette: bízik benne, hogy 2016-ra elkészül az egész estés Kubala László-film is a Budapesten született és Barcelonában elhunyt, a magyar mellett a csehszlovák és a spanyol válogatottban is szerepelt labdarúgóról.

Sportolók emlékeztek

Faragó Lajos volt futballkapus Kocsis Sándorhoz és a Barcában szintén megfordult Czibor Zoltánhoz fűződő történeteket elevenített fel, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó pedig, aki tíz évet edzősködött Spanyolországban, elmondta: Kubalának köszönheti, hogy megismerte a spanyol focistílust és profizmust.

A Médiatanács képviseletében Kollarik Tamás arról beszélt, hogy 11 és fél millió forinttal támogatták a filmet, és büszkék arra, hogy a DVD “mezszponzorai” lehetnek.

Check Also

Folytatják a botrányfilmet

Három éven belül érkeznek a mozikba az E. L. James által jegyzett Ötven árnyalat-trilógia folytatásai …

Új részekkel jön az X-akták

A Fox tévécsatorna a hírek szerint belevág a legendás sorozat folytatásába. A két egykori főszereplő, …

Vélemény, hozzászólás?