2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Belföld » Portfólió

Portfólió

Egy új rendelet értelmében minden pályán lévő tanárnak meg kell írnia a portfólióját, ami alapján el lehet dönteni, hogy jogosult-e a magasabb fizetésre az életpálya modell szerint.

portfolio A pedagógusok egy része nem túl pozitívan áll hozzá a kérdéshez, megalázónak érzik. Főleg azok a tanárok vannak felháborodva, akik már évtizedek óta a pályán vannak, és úgy érzik, hogy pályafutásuk alatt már eleget bizonyítottak.

Azonban úgy vélem, hogy a portfólió nem biztos, hogy az ördögtől elrugaszkodott ötlet. Gondolom ezt azért, mert – szerintem – az igazán lelkes, és lelkiismeretes az ezt megelőzően is megtette azt, hogy készült az óráira, és óravázlatokat készített.

Gondolkodjunk el azon, hogy mire is jó a portfólió? Általában véve az egyes tantárgyak tananyaga olyan mértékben nem változott, hogy azt újra kelljen tanulni, persze ilyen, olyan kisebb eltérések vannak. Azonban az óravázlatokból kiderülhet az, hogy az adott tanár milyen módszerekkel tanította a diákokat, valamint az idő előrehaladtával tudta-e követni az oktatásban bekövetkezett változásokat. Azonosulni tudott-e az új módszerekkel, vagy a régi jól megszokott folyamatokat vette elő újra, és újra.

Mindezek mellett a megvalósítás nem biztos, hogy a legszerencsésebb körülmények között zajlik le. Sokan nem rendelkeznek régi vázlatokkal, így visszamenőleg gyártják le azt, ami alapján viszont nem lehet, illetve nem érdemes semmilyen következtetést levonni. Valamint komoly kérdéseket vet fel, hogy kik lesznek azok, akik az elkészült iratokat átnézik, a tanárokkal elbeszélgetnek, és pálcát törnek a fejük felett.

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Vélemény, hozzászólás?