2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Kultúra » Összejönnek a Pálosok

Összejönnek a Pálosok

Nagyvázsony ad otthont szombaton a pálos települések országos találkozójának. A rendezvény a község határában, a Szent Mihály-kolostor romjainál veszi kezdetét a Csóka János pálos tartományfőnök által celebrált szentmisével.

Utána estig kulturális programok várják az érdeklődőket – értesült lapunk Fábry Szabolcs polgármestertől. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, a pálosokét Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki a kormányt képviseli a hétvégi, immár hatodik alkalommal megrendezett találkozón, kérdésünkre elmondta: az eseményt több szempontból is fontosnak tartja.

 Erősíti a gyökereket, a lokálpatriotizmust, hisz a rend hányattatott sorsa miatt sokan csak mostanában ébrednek rá, hogy szülővárosuk, -falujuk határában valaha a remete barátok kolostora állott. A pálosok példája erőt adhat. Boldog Özséb egy zűrzavaros korban, a tatárdúlás alatt és után szervezte meg a rendet, reményt kínálva és utat mutatva a sokat szenvedett embereknek. Ma, amikor egy sarkaiból kifordult világban és a terrorizmus árnyékában vagyunk kénytelenek élni, legalább akkora szükség van a hitre és reményre, mint egykor

– fejtette ki.

Hozzátette: a pálosok kezdettől összekötötték sorsukat hazánkkal, s bár kétszer – II. József és a kommunizmus évei alatt – elüldözték őket, mindig volt erejük visszatérni, megújulni.

Check Also

A vég kezdete: szakad a katolikus egyház

A katolikus farizeusok támadják az evangéliumi úton járó pápát, ami olyan végzetes feszültségeket szíthat az …

Megvan Jézus sírja!

Egy japán hiedelem szerint egy rizsteraszok közt megbúvó falu rejti Jézus sírját. Sőt, valójában a …

Vélemény, hozzászólás?