2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Tudomány » NASA-videó az Orion “tüzes” hazaérkezéséről

NASA-videó az Orion “tüzes” hazaérkezéséről

A NASA Orion kapszulájának tesztrepülése közben rögzített videó betekintést enged ama intenzív környezeti feltételekbe, amelyekkel az űrhajó és asztronautái találkoznak majd visszatérésükkor mélyűri célpontjuktól.

Az Orion kapszula
Az Orion kapszula

A december 5-i tesztrepülést követően az ablakain keresztül készített videó az első kinyert adatok között volt. Annak ellenére, hogy egy részét élőben lehetett követni a NASA TV-n a kísérlet során, teljes egészében nem volt elérhető. Ezenkívül a kapszulát a csúcshőmérséklethez közeledve körbeölelő, szuperforró plazma kiváltotta áramszünet meggátolta az információk letöltését eme kritikus időszakban. A kamerák azonban továbbra is funkcionáltak, így most bárki közelről megtekintheti, milyen körülmények között érkezik haza egy, az alacsony Föld körüli pályánál jóval messzebb merészkedő űrhajó.

A videó 10 perccel az Orion csendes-óceáni csobbanása előtti időpontban kezdődik, amikor még éppen csak belekóstolt a földi atmoszférába. Kevesebb, mint két perccel később már azt láthatjuk, ahogy a súrlódásból kifolyólag egyre forróbb körülötte a levegő, majd a videó feltárja, hogy a hőpajzs és a légkör találkozásával létrejött plazma színe fehérről sárgára, aztán levendulára és vörösre változik a hőmérséklet növekedésével.

Ahogy az Orion épségben átvészeli eme „tűzpróbát”, a kamera felveszi a fékezőernyők kibomlását, amelyek másodpercenkénti 8 méteres sebességre lassítják a landoláshoz és az óceánba csapódáshoz.

Az Oriont ezt követően a NASA, az amerikai haditengerészet és a Lockheed Martin közös csapata gyűjtötte be az óceánból, majd szállította partra, teherautóval szállították haza a Kennedy Űrközpontba, csütörtökön érkezett meg.

Az Orion mintegy 6000 kilométeres magasságba távolodott a Földtől 4,5 órás tesztrepülése során, ez jóval messzibb tartomány, mint amelybe emberkéz fejlesztette űrhajó több mint 40 év elteltével kimerészkedett. Eme távolságból hazatérve jóval gyorsabban érkezett – óránkénti 30 ezer kilométeres sebességgel -, és forróbb környezetet – mintegy 2000 Celsius-fok körüli értékeket – tapasztalt meg, mint a többi űrjármű.

A későbbi missziók során még gyorsabban és nagyobb hőhatásnak kitéve tesztelik majd, de ez az első repülés lehetővé tette, hogy a szakemberek alaposan feltérképezzék kritikus rendszereit, különösen a hőpajzsot.

Tesztje kritikus lépése a marsi misszióknak. A NASA már megkezdte a következő Orion fejlesztését, amely a tervek szerint a szintén új, Space Launch System hordozórakéta tetején indul majd útnak, és retrográd pályát céloz a Hold körül.

Check Also

Gyémántból építenek elektromos vezetéket

Elektromos áramot vezető szövet készülhet a Stanford Egyetemen kifejlesztett gyémántvezetékekből. A kaliforniai kutatók által megépített …

A Jupiter nem is a Nap körül kering

Bár nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll a tömege két és félszer akkora, mint a …

Vélemény, hozzászólás?