2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Film » Megváltoztatták a Trónok harcát

Megváltoztatták a Trónok harcát

Már egy ideje tudjuk, hogy a Trónok harca ötödik évada minden eddiginél jobban eltér majd a könyvektől. Még csak négy rész ment le az új szériából, de néhány cselekményszál már most meglephette a könyvek rajongóit- – például Sansa és Ramsay tervezett házassága. A Vanity Fair összeszedte, melyik az a három cselekményszál, ami a leginkább másképp alakul a filmváltozatban, mint Martin eredetijében.

A Trónok harca sorozat már így is példátlanul sok szereplőt mozgat rengeteg cselekmény-szálon, nem csoda hát, hogy a két producer, Dan Weiss és David Benioff tudatosan törekszik arra, hogy valamennyire leegyszerűsítse a még ennél is szerteágazóbb Martin-féle történetet. Éppen ezért gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy összevonnak bizonyos karaktereket: ahelyett, hogy bevezetnének egy sokadik új szereplőt, inkább kiemelik a történetét, és felturbózzák vele valamelyik már jól ismert hős cselekményszálát. Így nemcsak attól kímélik meg a nézőt, hogy újabb arcokat és neveket kelljen megjegyeznie, hanem a régi kedvenceket is folyamatosan képernyőn tartják azáltal, hogy nem hagyják a történetüket unalomba fulladni.

tronok harcaSansa és Kisujj

Ez történt Sansa esetében is, akiről a könyv olvasói jól tudják: a regényekben jobbára az unokaöccsével kóborol a Völgyben Alayne álnéven, és inkább csak tanúja, mintsem cselekvő alanya az eseményeknek. Sőt: még a hatodik kötet, a The Winds of Winter már megjelent fejezetében is a Sasfészekben találjuk őt Kisujj társaságában. Valljuk be, mindez azért nem annyira izgalmas, hogy két évadon keresztül lekösse a nézők figyelmét, ezért a sorozat készítői jó érzékkel úgy döntöttek, hogy Sansa átveszi a könyvbéli barátnője, Jeyne Poole szerepét, és Északra megy, mint Roose Bolton fattyának jövendőbelije.

Brienne és Pod

A sorozatban a szőke amazon és esetlen fegyverhordozója szorosan Sansa és Kisujj nyomában van, a könyvben viszont ez már csak azért sem lehetett így, mert a Stark-lány, mint láttuk, sosem jutott el Északra. De a furcsa páros nem csak vele, hanem húgával, Aryával sem találkozott soha, sőt, Brienne és a Véreb gigászi küzdelme is csak a sorozat készítőinek újítása. A regényekben a tarth-i lovaghölgy csupán próbálja megtalálni Sansát, miközben mellékesen elintéz néhány rosszfiút és a szép emlékű Renly király sorsán elmélkedik. A sorozat által felvillantott alternatíva ebben az esetben is izgalmasabbnak tűnik, a kérdés csak az, hogy vajon Briennék a jövőben más könyvbéli szereplők helyét veszik majd át, vagy pedig egy teljesen új irányban folytatódik majd a történetük.

Jaime és Bronn

A könyvben Cersei a Zúgóhoz, a Tully-család ősi lakához küldi testvérét, akinek útitársa nem más, mint a Lannisterek kedvenc hóhérja, Ser Illyn Payne. Kétségtelen, hogy félkezű hősünk a sorozatban kellemesebb útitársat kapott Tyrion egykori zsoldosa, Bronn személyében, és a dorne-i küldetés is igazán izgalmasnak ígérkezik. Bronn egyébként a Varjak lakomájában alig szerepel, pedig sok rajongó nagyon is kedveli a karakterét – jó húzásnak tűnik a vásznon tartani őt egy teljesen új cselekményszálban, melynek további alakulásáról még a Tűz és a Jég dala-ciklus legelszántabb olvasóinak is csak tippjei lehetnek. Talán az ő történetükön mutatkozik meg a legerősebben, hogy a sorozat most már végérvényesen önálló útra lépett, ami már csak azért is nagyon érdekes, mivel a széria előbb-utóbb le fogja hagyni a könyveket.

Check Also

Új részekkel jön az X-akták

A Fox tévécsatorna a hírek szerint belevág a legendás sorozat folytatásába. A két egykori főszereplő, …

Tündéri magyar történet terjed külföldön

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjáték nyerte a …

Vélemény, hozzászólás?