2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Külföld » Megőrültek a svájciak

Megőrültek a svájciak

A vasárnapi népszavazáson a svájci választók 60 százaléka egyetértett azzal, hogy lazítani a jelenlegi bevándorlási szabályokon. Jelenleg ugyanis átlagosan 12 évig tartott, amíg valaki állampolgárságot tudott szerezni.

A most megszavazott könnyítés a gyakorlatban annyit jelent, hogy a harmadik generációs bevándorlók, azaz a most Svájcba költözők Svájcban született unokái már egyszerűbben kaphatnak állampolgárságot.
Az egyszerűsített eljárás annyit jelent, hogy az erre jogosultaknak már nem kell állam- és állampolgári vizsgát tenniük.

Aki ezután egyszerűsített eljárással akar svájci állampolgárságot szerezni, annak Svájcban kell születnie, legalább öt évet svájci iskolában kell tanulnia és nem lehet idősebb 25 évesnél. További követelmény, hogy legalább az egyik szülőnek 10 évet kellett Svájcban élnie, valamint a nagyszülőknek is Svájcban kellett születniük vagy legalább letelepedési engedéllyel kell rendelkeznie. Jelenleg kétmillió külföldi tartózkodik Svájcban, ami az ország lakosságának negyedének felel meg. A legnagyobb csoportot, akik jelenleg az állampolgárságra várnak az olaszok teszik ki, ők 25 ezren vannak.

A javaslat támogatói szerint teljesen nevetséges, hogy eddig azoknak is vizsgázniuk kellett, akik eleve Svájcban születtek és ott is éltek. A javaslat ellen egyedül a Svájci néppárt (SVP) kampányolt, akik azt hangoztatták, hogy ez az első lépés a totális eliszlámosodás felé. Az egyszerűsítést korábban a kormány és a parlament már megszavazta.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?