2017, szeptember 25 - hétfő,
Home » Külföld » May: ezt benéztem… nem kicsit, nagyon!

May: ezt benéztem… nem kicsit, nagyon!

Kormányalakításba kezd, és a brexit­tárgyalásokat sem késlelteti Theresa May. A brit konzervatívok vezetője annak ellenére állja a sarat, hogy a kormánypárt meglehetősen alulteljesített a csütörtöki előre hozott parlamenti választások során. A brit sajtó szerint lehetséges, hogy a korábban az EU-tagság fenntartása mellett szavazók álltak bosszút a miniszterelnökön.

Kisebbségi kormány is alakulhat Nagy-Britanniában, miután a kormányzó konzervatívok elveszítették abszolút többségüket a brit alsóházban. Theresa May miniszterelnök az észak-írországi protestáns Demokratikus ­Unionista Párttól (DUP) várja a segítséget, arról azonban egyelőre nem nyilatkozott, hogy formális koalíció formájában szövetkezne-e a párttal, vagy kisebbségi kormányát kívülről támogatja-e a DUP. May pénteken délután megkapta kormányalakítási felhatalmazását.

II. Erzsébet királynőtől, majd a ­Downing Streeten mondott rövid beszédében leszögezte: olyan végrehajtó hatalomra törekszik, amely biztonságot nyújt, és vezeti Nagy-Britanniát ebben a kritikus időszakban.
Hetekkel ezelőtt talán a kormányfő sem gondolta volna, hogy épp az előre hozott parlamenti választások fokozzák majd a szigetország megosztottságát. Theresa May azzal a szándékkal írta ki a voksolást, hogy még erőteljesebb mandátummal küzdjön Brüsszelben, de a terv visszafelé sült el: a konzervatívok „mindössze” 318 mandátumot szereztek a 650 fős brit alsóházban. Az eredmény jócskán elmarad a 2015-ös teljesítménytől: az akkor David Cameron vezette párt 330 képviselői hellyel biztosította abszolút többségét.

A konzervatív kudarc az ellenzéki Munkáspárt előretörésével párosult, Jeremy Corbyn és pártja 261 mandátumot szerzett a Westminster alsó kamarájában. A polgárközeliségéről ismert Corbyn az eredményhirdetés után lemondásra szólította fel Theresa May-t. Szerinte egyértelmű, hogy melyik párt nyerte a parlamenti voksolást, az Egyesült Királyságnak pedig olyan kormányra lenne szüksége, amely valóban a polgárok érdekeit képviseli.

Check Also

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Az ukrán külügyminiszter elítéli a magyar zászló megrongálását

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter határozottan elítéli a Beregszász határában felállított magyar zászló megrongálását, és azt …

Vélemény, hozzászólás?