2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Tudomány » Lencsevégre kapták a csillag születését

Lencsevégre kapták a csillag születését

18 év eltéréssel készült képeket összehasonlítva kiderült, egy csillag születését sikerült lencsevégre kapni.

Egy csillag születését kapta lencsevégre “valós időben” egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, nagyon nagy rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített két felvételt hasonlította össze. A kutatásról a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.

A W75N(B)-VLA 2 protocsillag születésének 3D dinamikus szimulációja és vizualizációja
A W75N(B)-VLA 2 protocsillag születésének 3D dinamikus szimulációja és vizualizációja

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint a kutatásokat irányító Carlos Carrasco-Gonzales, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza hangsúlyozta, a két felvételsorozat között drámai a különbség. Míg 1996-ban a születő nap által kilövellt forró ionizált gázok kompakt tömege látható, a tavalyi felvételeken már a csillagszél megnyúlt áramlata figyelhető meg.

A feltételezések szerint a csillag sűrű gáznemű környezetben születik, és egy fánk alakú porgyűrű veszi körül. Időről időre a születő nap forró, ionizált gázokat lövell ki. Kezdetben a csillagszél minden irányban egyformán terjed, és kerek burkot alkot a fiatal égitest körül. Később a csillagszél eléri a porgyűrűt, amely lelassítja az ionizált gázokat. A továbbiakban a gyűrű tengelye mentén terjednek a gázok, ahol a kisebb ellenállás miatt gyorsabban tudnak “haladni”. Ezzel magyarázható az áramlat megnyúlt alakja.

“Egyedülálló lehetőség adódik, hogy a következő néhány évben megfigyeljük, milyen átalakulásokon megy át egy nagyon fiatal csillag élete legkorábbi szakaszaiban” – magyarázta Carlos Carrasco-Gonzalez.

Check Also

A Jupiter nem is a Nap körül kering

Bár nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll a tömege két és félszer akkora, mint a …

Ritka kettős neutroncsillagot fedeztek fel

Az univerzum tanulmányozása során sokszor az anyagi források hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Az űr …

Vélemény, hozzászólás?