2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Külföld » Kínai-amerikai villongás a tengeren

Kínai-amerikai villongás a tengeren

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete a Spratly-szigetekhez tartozó kínai mesterségesen feltöltött zátonyok közelébe.

hadihajóAz USS Lassen átlépte a mesterséges szigetektől számított 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a zátonyokat körülvevő területet. A hadihajó korábbi közlések szerint több órán át fog járőrözni a kínaiak által maguknak követelt tengeri területeken.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, a USS Lassen járőrözése a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán való kínai területi követeléseket megtámadni hivatott amerikai lépések sorozatának kezdetét jelölik.

A washingtoni kínai nagykövetség közölte, a szabad hajózás fogalmát nem kellene erőfitogtatásra felhasználni, és az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene attól, hogy bármi provokatívat mondjon vagy tegyen, és felelősségteljesen kellene eljárnia a térség békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, a Dél-kínai-tengeren zajló műveletekről feltett kérdések megválaszolásában a Pentagon az illetékes szerv, ugyanakkor azt elmondta, az Egyesült Államok jelezte Kínának a vitatott hovatartozású tengeri területeken való szabad kereskedelem fontosságát, hiszen az “kritikus a világgazdaság számára”.

Washington bírálja Pekinget, amiért az zátonyokat és szigeteket tölt fel a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat és egyéb, katonai célokra is felhasználható infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre. Az Egyesült Államok nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és jelezte, hogy haditengerészetének hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy szükség esetén használják a Kína által saját fennhatósága alá esőnek tartott vizeket. A kínai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?