2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Kultúra » Kiállítás nyílt a fogathajtás szerelmeseinek

Kiállítás nyílt a fogathajtás szerelmeseinek

Érdekel a fogathajtás? Tudtad, hogy hazánkban található Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és szángyűjteménye?

kocsimuzeumFelújították a mátészalkai Szatmári Múzeum szekér-, kocsi-, szán- és hintógyűjteményének 40 éve épült kiállítóhelyét. A tárlatot új látványelemekkel is kiegészítették: utcai környezetbe kerültek a régi lóvontatta járművek.

A három részből álló, körpanorámás szekérszínben lévő gyűjteményben a magyar kocsik szinte valamennyi alaptípusa és azok tájjellegű változatai láthatók, a népi teherhordó eszközöktől a polgári és nemesi személyszállító fogatokig.

A gyűjtemény kiemelkedő darabjai közé tartozik a Grassalkovich-féle Viktória-hintó, az Esterházy-gálakocsi, a gavallérkocsi, a barokk halottas hintó, valamint a kígyóvasalású szekerek, az orosz és lengyel típusú szánok. Lajtos, szivattyús tűzoltókocsik, társas vadászkocsi és Cziráky-kocsi szintén tartozik a gyűjteményhez.

A bemutatott járművek mellett az azokat egykor készítő kerékgyártó-, valamint a vasalásukat ellátó kovácsműhely is látható, szerszámtárukkal együtt.

Check Also

Tüntetés a felekezeti iskola védelmében

Nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is tüntettek szombaton délután a marosvásárhelyi Római …

A vég kezdete: szakad a katolikus egyház

A katolikus farizeusok támadják az evangéliumi úton járó pápát, ami olyan végzetes feszültségeket szíthat az …

Vélemény, hozzászólás?