2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Életmód » Kell-e tisztítani a csapvizet?

Kell-e tisztítani a csapvizet?

Manapság igen nagy divatja van a boltban kapható ásványvizek fogyasztásának, és bár már igen olcsón is beszerezhetőek literenkénti árukat tekintve, egyes fajtáikért bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. De valóban szükséges-e nekünk megvásárolni a csapvíz többszörös árán eladott palackozott vizeket, vagy van erre egy olcsóbb megoldás is? Nézzük, miért (nem) érdemes tisztítani a csapvizet!

viz

Először is: ki felel a csapvíz minőségéért?

Magyarország alapvetően egy igazi kincsesbánya, ha vízről van szó. Hazánkban igen szigorú szabályoknak kell megfelelnie a csapvíznek, hogy azt ihatónak minősítse az Országos Közegészségügyi Intézet, illetve a helyi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az erre vonatkozó előírások szerint a nem fogyasztásra szánt vezetékes víznek (tehát tisztálkodásra, főzésre, vagy mosogatásra használt víznek) is ugyanazokkal az értékekkel kell rendelkeznie, mint az ivóvíznek.

Tisztítsuk, ne tisztítsuk? Mi a helyzet a tisztított víz mítoszával? Igaz-e, hogy egészségesebb, mint az egyszerű csapvíz?

A szakértők szerint a magyarországi csapokból folyó vizek minden tekintetből kiváló minőségűek – ez az az élelmiszer, melyet minden másnál jobban ellenőriznek az abban illetékes szervek, és ennek a fogyasztási cikknek kell a legszigorúbb előírásoknak megfelelnie. A magyar vízszolgáltatókat kormányrendelet kötelezi a rendszeres ellenőrzésre és az előre meghatározott határértékek betartására – mely szerint a víz semmilyen olyan (vegyi)anyagot nem tartalmazhat, ami bármilyen mértékben károsítani tudja az egészséget. Ezek alapján pedig állíthatjuk, hogy az otthonainkban folyó víz bátran fogyasztható – ráadásul a vizek a legtöbb régióban bizonyos típusú ásványvizekkel megegyező ásványianyag-értékekkel rendelkeznek.

A szakértők szerint a csapvizet csak akkor érdemes tisztítani, ha valamiért nem vagyunk kibékülve az ízével, vagy túl klórosnak találjuk azt. Utóbbi kiküszöbölésére azt javasolják, hogy fogyasztás előtt a vizet engedjük bele egy lehetőleg ne műanyag kancsóba, tegyük egy órára a hűtőbe, és volt-nincs klórszag és –íz.

A víztisztító készülékeket a szkeptikusabb szakemberek egyszerű pénzkidobásnak tartják, és bár már beszerezhetőek pár ezer forintért is, vannak olyan eszközök, melyekért többszázezer forintot is elkérnek. Szintén negatívum, hogy a káros dolgok mellett a hasznos és szükséges ásványi anyagokat is kiszűrik a csapvízből – ez viszont már hosszútávon árthat a szervezetnek. Ha mégis szükségét érezzük egy ilyen berendezésnek, ne felejtsük el a szűrőket gyakran kicserélni benne – az ebben felszaporodó baktériumok ugyanis már ártalmasak lehetnek az egészségre.

Egy harmadik verzió, amikor palackos vizet rendelünk. Ez lehet egyszerű ásványvíz, vagy speciális, például oxigénnal dúsított, vagy deutériummentes víz. Ezek fogyasztása bizonyos egészségügyi helyzetekben akár indokolt is lehet, erről célszerű egyeztetni orvosainkkal!

És ne feledjük: így vagy úgy, de nagyon fontos, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Check Also

Tündéri fotók: 3 éves ikrek ölelik az újszülött tesóikat

Egy profi fotós maga is megtanulta milyen nehéz újszülötteket lefotózni nagyobb tesóikkal. Juliet Cannici a …

A pozsonyi sortűz áldozataira emlékeztek

A csehszlovák légió katonái által 1919-ben békés tüntetőkre leadott sortűz áldozataira emlékeztek felvidéki magyarok vasárnap, …

Vélemény, hozzászólás?