2017, szeptember 25 - hétfő,
Home » Külföld » Japán tárgyalna Kínával

Japán tárgyalna Kínával

“Az ajtóm nyitva áll a párbeszéd előtt. Kínának is hasonló álláspontra kell helyezkednie” – mondta a japán miniszterelnök.

File photo of Japan's main opposition Liberal Democratic Party's lawmaker and former PM Shinzo Abe at the party presidential election in TokyoAbe Sindzó japán kormányfő hétfőn a Tokió és Peking közti kapcsolatok rendezését sürgette hétfőn, és közölte, hogy négyszemközt akar tárgyalni Hszi Csin-ping kínai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberi kínai csúcstalálkozójának margóján.

Abe a tokiói parlament egy bizottsága előtt arról beszélt, hogy “vissza akar térni a kölcsönös tiszteleten alapuló stratégiai kapcsolathoz” Kínával, és az APEC pekingi csúcsának margóján tető alá akar hozni egy kínai-japán csúcstalálkozót.

“Az ajtóm nyitva áll a párbeszéd előtt. Kínának is hasonló álláspontra kell helyezkednie” – mondta Abe.
A két ország vezetői több mint két éve nem találkoztak egymással. Tokió és Peking kapcsolatai az utóbbi időben egy területi vita, illetve az Abe által a japán háborús halottaknak, köztük számos háborús bűnösnek emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélybe tett látogatása miatt kifejezetten elmérgesedett.

A kormányfőt a parlamentben egyébként saját pártjának alelnöke, Komura Maszahiko kérdezte a kínai kapcsolatról. Komura a napokban sajtójelentések azt kommunikálta Peking felé, hogy Abe többet nem fog elmenni a Jaszukuni-szentélybe.

Abe ugyanakkor hétfőn egy lapinterjúban nem zárta ki, hogy újra meglátogassa a Kína és Korea által a japán militarizmus jelképének tartott imahelyet.

Japán és Ausztrália között nemrég kereskedelmi megállapodás jött létre, amelynek része az is, hogy a két ország között megindulhat a hadászati eszközök kereskedelme.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?