2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Tudomány » Hazugság chat közben – mostantól kiszűrhető?

Hazugság chat közben – mostantól kiszűrhető?

Mindennapjaink szerves részét képezi az internet használata. Nem csak a munkahelyi feladatok ellátásakor böngészünk gyakran, hanem szabadidőnkben is, hiszen mind a kapcsolattartás, mind a szórakozás egyszerű a világháló segítségével. Szakmai portálokon rendszeresen felhívják figyelmünket a net veszélyeire, melyek közül a kiberbűnözés egyre inkább elterjedni látszik. A hackerek úgy férhetnek hozzá gépünkhöz, a rajta tárolt adatokhoz, jelszavainkhoz, banki adatainkhoz, hogy arról sok esetben fogalmunk sincsen. A nem megfelelően frissített biztonsági alkalmazások mellett az emberi figyelmetlenség és könnyelműség is gyakran vezetnek oda, hogy akár anyagi kár is érjen bennünket. Van azonban egy másfajta veszély is, ami mellett nem lehet elmenni. Ez pedig nem más, mint a chat-en, üzenetváltás során ránk leselkedő hazugságok sora.

teenager chating

A birminghami Young Egyetem kutatói azzal foglalkoztak, hogy hogyan is deríthető ki, ha chatpartnerünk éppen hazugságra készül. Tény, hogy még a személyes beszélgetés közben is közel ötven százalék esély van arra, hogy rosszul ítéljük meg beszélgetőpartnerünket, és igaznak vélünk valótlan állításokat. A helyzet csak még inkább romlik, ha mindez a monitor előtt ülve történik. A mimika, az apró rezdülések, melyek sokat elárulnak arról, mit is gondol, érez a másik, az interneten keresztül szinte teljesen hiányzik.

t13-4

Miként az egyetemistákkal végzett kutatásból kiderült, a hazugságot akár tíz másodperccel is tovább tart kitalálnia, és begépelnie a válaszolónak, mintha egyből rávágná a teljes igazságot. A teszt során a résztvevőknek harminc kérdésre kellett online válaszolniuk, mégpedig úgy, hogy felére hazugságot írjanak. A kifejezetten az online hazugság kiszűrésére szolgáló program jegyezte, melyik válasz mennyi ideig tartott, valamint hányszor szerkesztették azt át. Az eredmény alátámasztotta az előzetes elképzeléseket, vagyis valóban tovább tartottak ezek a válaszok. Valószínűleg a program segítséget nyújthat majd abban, hogy a chat-en ismerkedők, kapcsolatot tartók könnyebben megtudják, mikor számíthatnak hazugságra partnerüktől. Természetesen a téma egyéb kérdéseket is felvet, s valójában az a probléma ezzel, hogy a világhálón egyébként is jelen levő bizalmatlanság mennyiben változik majd meg, ha éppen egy kávészünet, vagy a lassabb gépelés miatt nem reagál rögtön ismerősünk.


Check Also

A Jupiter nem is a Nap körül kering

Bár nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll a tömege két és félszer akkora, mint a …

Ritka kettős neutroncsillagot fedeztek fel

Az univerzum tanulmányozása során sokszor az anyagi források hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Az űr …

One comment

  1. mi van akkor, ha több emberrel is csevegek, vagy mást is csinálok közbe, és ezért a válaszom késik?

Vélemény, hozzászólás?