2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Belföld » Fáklyák ragyogtak ötvenhat hőseiért

Fáklyák ragyogtak ötvenhat hőseiért

Megemlékezést tartottak Hódmezővásárhelyen a forradalom jubileumának előestéjén.

56-1Fáklyás felvonulással emlékeztek meg szombat este Hódmezővásárhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Emberek százai vonultak a belváros utcáira, hogy kifejezzék köszönetüket az élőknek és fejet hajtsanak a mártírokká lett hősök előtt.

A menet a helyi forradalmi események hajdani központjából a Bethlen-gimnázium udvaráról indult. Itt, a városi történések két tanúja – mi több aktív résztvevője – is megosztott néhány emléket, gondolatot az egybegyűltekkel.

Elsőként Gyulai József professzor, a líceum egykori tanára szólt a megjelentekhez. Elmondta, a forradalmi megmozdulásokban résztvevő diákjai őszinte országjobbító szándékkal, tiszta hittel és lelkesedéssel tették, amit tettek, mégis, „elmaradt egyetemi évekkel, csonka tudományos karrierrel fizettek” érte. Reményei szerint mindez azonban nem tűnik el nyomtalanul a történelemben, az ott megfogalmazott eszmék hatással vannak és lesznek az elkövetkező nemzedékekre, egy szebb jövő és ország épül belőlük.

56-2Őrizzük, és ahol kényelemtől elszunnyadt volna, támasszuk fel azt a becsületes, tiszta lelkű összetartást, lelkesedést, mondhatnám felebaráti szeretet, amit át akartunk, át akarunk adni a mai tenni képes generációknak. Ők őrizzék a lángot, azt a lángot, amelynek melege mellett az akkori magyarság megmozdult, megszólalt és ha rövid időre is, de lemosott magáról minden gyalázatot – mondta a professzor.

Ezt követően Csoma Lajos, az iskola egykori diákja beszélt az emlékezőkhöz. Szólt saját és diáktársai tetteiről és a megtorlás éveiben őket ért retorziókról is. Mindemellett emlékeztetett, a forradalom október 23-án lángra kelt szikrája a szegedi bölcsészkaron és itt Hódmezővásárhelyen, a városi gimnázium falai közt pattant ki. Szavai szerint, miként a Tisza-parti város egyeteme mellett, úgy Hódmezővásárhelyen is emlékszobornak kellene hirdetnie a történelem e sorsfordító helyi eseményeit..

Rajtuk kívül Nagy Benjámin az intézmény egyik jelenlegi tanulója és Simon Ferenc, a gimnázium magyartanára méltatta ötvenhat hőseit. Az emlékmenet ezt követően indult útnak a Tóalj utcán át, a Nagy Imre sétányhoz, majd – Emlékpont vörös csillagos mementója alatt elhaladva – vissza a Kossuth térre.

Az estéről Varga Árpád Zsolt egy korabeli filmrészletekkel megtűzdelt klipet is készített:

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Vélemény, hozzászólás?