2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Életmód » Élet, halál kérdése

Élet, halál kérdése

rosa_negraOktóber vége, november eleje, idén ismét eljött mindenszentek, valamint a halottak napja, mikor is az emberek tömegesen vonulnak a temetőbe, hogy leróják tiszteletüket elveszett családtagjaik, barátaik felé. Napjaink emberének ennyi kapcsolata maradt, ami nem is olyan nagy csoda, hiszen minden hírben, médiában azt hallani, hogy a halál valami istentől elrugaszkodott, rossz dolog.

Jobban belegondolva pedig a halál az élet szerves részét képezi. Őseink, nagyszüleink még együtt tudtak élni vele, a beteg, magára maradt embereket otthon gondozták, velük voltak végnapjaikban. Ezzel szemben a modern ember igyekszik minden kapcsolatot elkerülni vele, az időseket, betegeket kórházba, idősek otthonába rakja. Lelkiismeretét nyugtatgatva mantrázza, hogy nekik ott jobb, nincs miért szégyenkeznem, hiszen minden tőlem telhetőt megteszek, megtettem értük.

Visszatérve a halál megítéléséhez, szerintem rossz úton járnak az európai emberek. Miért is gondolom ezt, hiszen szörnyű, meghalt a szerettem, pedig még milyen fiatal volt, én meg egyedül maradtam. Úgy gondolom, hogy vallási hovatartozástól függően a hívők inkább örülhetnének, hogy gyerekük, társuk elfoglalja helyét az úr mellett, valamint nem is igazán az elhunytat siratjuk, hanem saját magunkat, nekem rossz, nekem fáj, hogy már nincsen.

Fenti gondolatmenetemmel nem azt akarom mondani, hogy ne menjünk ki a temetőbe és emlékezzünk meg szeretteinkről, de szerintem fontosabb, ha emlékszünk rájuk, vagy még jobb, ha el tudjuk őket engedni, amit az ember egója nem tesz olyan könnyűvé.

Mindezek mellett amíg élünk, addig tegyünk meg minden telhetőt családtagjainkért, barátainkért, és ne várjuk meg, hogy egy másik világba távozzanak.

Check Also

Tündéri fotók: 3 éves ikrek ölelik az újszülött tesóikat

Egy profi fotós maga is megtanulta milyen nehéz újszülötteket lefotózni nagyobb tesóikkal. Juliet Cannici a …

A pozsonyi sortűz áldozataira emlékeztek

A csehszlovák légió katonái által 1919-ben békés tüntetőkre leadott sortűz áldozataira emlékeztek felvidéki magyarok vasárnap, …

Vélemény, hozzászólás?