2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Kultúra » Elárverezik A kis herceg első eredeti illusztrációját

Elárverezik A kis herceg első eredeti illusztrációját

Elárverezik Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének első eredeti illusztrációját december 9-én az Artcurialnál – jelentette be csütörtökön a párizsi árverési ház.

a kis hercegA kis herceg eredeti kiadásának illusztrációjául szolgáló akvarell rajz árát 400-500 ezer euróra (122,9-153,6 millió forint) becsülik. A vízfestékkel és tintával készült 21,2 x 23,9 centiméteres rajzon “Antoine de Saint Exupéry” aláírása látható (kötőjel nélkül), és az 1943-as eredeti kiadás 17. oldalán látható – tette hozzá az Artcurial.

Az akvarell a B612-es kisbolygót, a kis herceg bolygóját felfedező török csillagászt ábrázolja, amint ujjával egy képletekkel teliírt táblára mutat. Antoine de Saint-Exupéry francia pilóta és író az 1940-es francia fegyverletétel után New Yorkba menekült. Könyveinek (Éjszakai repülés, Az ember földje) és hősies pilóta hírnevének köszönhetően ő volt ekkor a legismertebb francia.

Amerikai kiadója egy mesét kért tőle 1942 karácsonyára. Saint-Exupéry végül 1943-ban adta le a kéziratot és a rajzokat a kiadónak, mielőtt Észak-Afrikába utazott.

Az eredeti kiadás 1943-ban jelent meg a New York-i Reynal and Hitchcock kiadónál, a kézirat pedig a Pierpont Morgan könyvtárba került. Az eredeti kiadás illusztrációjául szolgáló akvarell rajzokat felesége, Consuelo Saint-Exupéry salvadori származású írónő vitte Franciaországba.

A kis herceg eddig több mint 270 nyelven, 145 millió példányban jelent meg. A Saint-Exupéry életében megjelent mű Ázsiában és Afrikában már nem tartozik szerzői jogi védelem alá, Franciaországban 2035-ben, az Egyesült Államokban 2038-ban, a világ többi országában pedig 2015. január 1-től lesz köztulajdon.

Saint-Exupéry 1944. július 31-én tűnt el repülőgépével a marseille-i partoknál, amikor a szövetségesek provence-i partraszállásának előkészítése érdekében hajtott végre küldetést.

Check Also

Tüntetés a felekezeti iskola védelmében

Nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is tüntettek szombaton délután a marosvásárhelyi Római …

A vég kezdete: szakad a katolikus egyház

A katolikus farizeusok támadják az evangéliumi úton járó pápát, ami olyan végzetes feszültségeket szíthat az …

Vélemény, hozzászólás?