2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Külföld » Egyetemi felvételin csalt, börtönbe megy…

Egyetemi felvételin csalt, börtönbe megy…

Három-hét év börtönnel is büntethetik a központi egyetemi felvételiken csalókat és az őket segítőket mostantól Kínában. Ezért idén az érintett mintegy 9,4 millió fiatal és családtagjaik még nagyobb izgalommal várták a vizsgák első, keddi napját.

egyetemA „felső vizsgát” (gaokao), amelyet Kína-szerte a fiatalok jövője szempontjából a legmeghatározóbb megmérettetésének, az ember életének legfontosabb eseményének tartanak, az elmúlt években rendszeresen botrányok kísérték, mert a diákok és a szülők, helyenként a tanárokkal együttműködve a legfurfangosabb trükkökkel és eszközökkel igyekeztek a feladatokat szabálytalanul megoldani.

A vizsgák közül három kötelező, a kínai nyelv és irodalom, a matematika és az angol nyelv. Ezeken kívül vannak még tantárgyak, amelyek általában attól függően változnak, hogy humán- vagy reáltagozatra kéri felvételét az illető.

A hatalmas tét miatt a továbbtanulni szándékozó diákok számára ez a legnagyobb megrázkódtatással járó kihívás, a „rémálom”. A szülők ezért egyrészt rendszerint igyekeznek a legideálisabb körülményeket megteremteni többnyire egyetlen gyermekük felkészüléséhez, másrészt nem ritkán közreműködnek a különböző technikai eszközök beszerzésében is, amelyek elvben külső segítség igénybevételét tehetik lehetővé. A csalásra, a puskázásra külön ágazat szakosodott, az ajánlatokat az interneten terjesztik.

Az eddig lebukottak között voltak olyanok, akik fülbe vagy például a cipősarokba épített műszaki berendezésekkel kísérleteztek, de más csúcstechnikát képviselő vezeték nélküli kapcsolatot biztosító megoldásokhoz is folyamodtak.

Fokozott ellenőrzés

Az elmúlt hetekben, hónapokban a hatóságok természetesen jobban szűrték az interneten a vonatkozó bejegyzéseket, a vizsgák helyén pedig megszigorították az ellenőrzéseket. Ugyanis nem ritkán megtörtént az is, hogy valaki más ment el vizsgázni az egyetemre bejutni vágyó helyett, természetesen nem önzetlenül.

Pekingben bejelentették, hogy a fővárosban mind a 96 helyszínen, ahol felvételiztetnek, 8-8 rendőr vigyázza a rendet és igyekeznek kiszűrni a gyanúsan viselkedőket. A csalókat segítők ugyanis gyakran a helyszínhez viszonylag közel, esetleg mozgó járműből továbbítják az információkat.

A kelet-kínai Csianghszi tartományban 23 rendőrt küldtek ahhoz az épülethez, ahol a vizsgák zajlanak és további 100-at helyeztek készenlétbe.

Az oktatási minisztérium közleményben figyelmeztette sokadszorra a lakosságot, hogy ne higgyenek a sikeres teszthez közreműködést ajánló hirdetéseknek, magánszemélyeknek, vagy csoportoknak, mert rászedik őket és azt kockáztatják, hogy rossz döntésüket egy életen át sajnálni fogják.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?