2017, szeptember 25 - hétfő,
Home » Belföld » Egészségügy abszurdisztánban

Egészségügy abszurdisztánban

Miért ritka nálunk az egynapos ellátás? Például azért, mert eddig a sebészetek sápot fizettek a kórházaknak? Most ez megszűnne, és akkora botrány van belőle, hogy ihaj.

Mielőtt nekifognánk a kérdés megfejtésének, vegyünk két adatot. Az OECD 2015-ös összegzése az egynapos sebészeti ellátás alakulását a szürkehályog és a mandulakivételeken keresztül vizsgálja. Magyarország az ilyen szemműtétek tekintetében utolsó előtti helyen szerepel a kimutatásban, nálunk a betegek 37 százalékánál végzik el úgy az operációt, hogy a beteg reggel otthonról elindul, megműtik, este már otthon alszik. Tizenhét országban 90 százalék feletti ez az arány. Mi most ott tarthatunk, ahol Franciaország a kétezres évek első harmadának végén.

A mandulakivételnél 84 százalékkal végeztek az élen a finnek, sokat mondó, hogy ebben a kimutatásban Magyarország nem is szerepel. Az egynapos sebészethez egy olajozott, jól szervezett metódus, egy kíméletes műtéti eljárás szükséges. Hogy mindez mennyivel kényelmesebb azon betegek számára, akik normális lakáskörülményekkel és családi háttérrel rendelkeznek, azt nem kell külön ecsetelni, főként a kórházi fertőzések korában.

Ennyi előzetes után jöjjön a magyar abszurd. Az egynapos sebészethez még kórház sem kell, tömegével végeznek ilyet szakrendelőkben. Kell viszont kórházi háttér, mert a műtétnek mindig lehetnek szövődményei. Hogy baj esetén ne kétségbeesetten kelljen kórházat keresni, minden sebészetnek szerződnie kell egy fekvőbeteg intézménnyel arra, hogy ilyenkor ellássa a betegeit. Így a beteg kap egy telefonszámot, ha ilyen és ilyen tüneteket észlel magán, ezt a számot kell felhívnia, és ott biztosan fogadják.

Csakhogy egy idő után a kórházak pénzt kezdtek kérni ezért a hátterezésért. És itt jön az abszurd elem. Merthogy az állami kórház pénzt kér egy tb által nem finanszírozott magánrendelőtől, ha az elront valamit, az esetleg érthető. (Az sem nagyon, ha a beteg biztosított.) De pénzt kérnek az önkormányzati rendelőktől is. Vagyis egyik közintézmény a másik közintézménytől.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátó Szövetség a Népszavának elmondott adatai szerint a kórházak az önálló (tehát nem egy fekvőbeteg-intézmény részeként) működő szakrendelők éves bevételének tíz százalékát (!) kérték el ezért. Olyan beavatkozásokért, amelyekért egyébként az egészségbiztosító fizet is nekik. Vagyis emiatt azok a sebészetek, amelyek nem kórházban, vagy kórházi szakrendelőben, hanem önállóan működtek, versenyhátrányba kerültek.

A medicinások az államtitkársághoz fordultak, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig úgy látta, igazuk van, és egy jogszabály-módosításával meg kell szüntetni az egynapos sebészetek megsarcolását, mert ez gátja a fejlődésnek. És mi más szerepe lenne egy ágazati vezetőnek, mint ösztönzőket beépíteni, gátakat eltávolítani a fejlődés érdekében?

A modern egészségügy afelé halad, hogy amit csak lehet járóbetegként kell ellátni, mert ez olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb. Az ezredforduló óta olyan technológiaváltás zajlik, amit leginkább a telefóniával lehet érzékeltetni, csak itt nem a telefont mobilizálják, hanem a beteget. Pásztélyi adataiból az is kitűnik, hogy az egynapos sebészetek a korábbinál jóval kisebb szövődményi rátával dolgoznak, 2014-ben 18 ezer műtéti beavatkozás után 23 beteget kellett kórházba utalni.

Most ráugrottak az államtitkárra, hogy százmilliókat vonnának el a kórházaktól, mert a kiesik tőlük ez az összeg. Minden részvétem a kórházaké, tudom milyen nehéz anyagi helyzetben vannak, de tényleg sajnáljuk, hogy aminek eddig sem kellett volna befolynia, az most nem is folyik be? A Népszava féloldalas cikket közöl erről „Százmilliót vonnának el a kórházaktól”, miközben azt az „apróságot” (évtizedek óta várt bombahírt) csak egy kis keretben hozza, hogy jövőre 222 milliárd forinttal több jut gyógyításra, és ezúttal nem betonra, mint az elmúlt években, hanem napi működésre.

Az más kérdés, hogy okoz-e zavart mindez a kórházak szintjén, hogy kell-e pótolni az így kieső összeget például a 222 milliárdból, mondjuk az egynapos sebészeti kapacitásuk fejlesztésére biztosított összegekkel.

Check Also

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Orbán vs. EU

Szerdán az Európai Unió több intézménye is Magyarországgal foglalkozik, és minden jel szerint éles kritikák …

Vélemény, hozzászólás?