2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Belföld » Drágulni fog a pirospaprika, kevés termett az idén

Drágulni fog a pirospaprika, kevés termett az idén

paprikaAz ország behozatalra szorul majd pirospaprikából, az előző év termésének csupán 40 százalékát sikerült betakarítani az idén. Magyarország éves paprikafogyasztása 2500-3000 tonna, az idén becslések szerint csupán 1500 tonna paprika termett.

A paprikamagot március 15-éig elvetik, ebben az évben azonban egy hónapot csúszott a vetés a havazások, hófúvások miatt, így csak egy hónappal később, áprilisban kezdődhetett meg. A nyári kánikula sem kedvezett a termésnek, mint ahogy a szeptemberi borongós időjárás sem, október elején pedig két éjszaka alatt lefagyott a paprikatermés egy része.
A szeptemberi betakarítás még jól sikerült, az októberi viszont a fagyok miatt elmaradt.

1963 óta vagyok a szakmában és a pályán, de ebben az 50 esztendőben csak egyszer tapasztaltam egy, a mostanihoz hasonlóan rossz évet – nyilatkozta Molnár Albert, a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa.

A Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója, Szokol Lajos elmondta, ők olyan helyekről pótolták a hiányt, amelyekkel eddig nem álltak szerződésben. A szakember abban bízik, hogy a pirospaprika ára legalább 10 százalékkal emelkedik majd, hiszen drágább volt ebben az évben a nyers és a szárított paprika is. Ha ez az áremelkedés nem jelenik majd meg a boltokban, akkor gondban lesznek.

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

One comment

Vélemény, hozzászólás?