2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Életmód » Átalakítja a konyhát? Ezekre figyeljen!

Átalakítja a konyhát? Ezekre figyeljen!

A régebbi típusú lakásoknál a konyha modernizálása céljából sok helyen átalakítás, felújítás lehet esedékes, ám mielőtt a tényleges munkálatokba belefognánk, érdemes több szempontot figyelembe venni és átgondolni.

konyhaTervezze meg!

Minden átalakításnál és felújításnál fontos, hogy megtervezzük azokat a munkafolyamatokat, amelyeket a kívánt cél elérése érdekében mindenképpen el kell végeznünk. Ehhez alapos tervezésre van szükség, amit sokszor hajlamosak elfelejteni, és egyszerűen csak belevágni a munkálatokba. A tervezés nem azt jelenti, hogy papírra leírjuk az elvégzendő tevékenységek listáját (persze ez egy nagy segítség lehet a munka során), de legalább átgondoljuk azokat.

Ha falbontással, ablak- vagy ajtó áthelyezésével kapcsolatos munkálatok is adódnak, akkor át kell gondolnunk, hogy ez érint-e vízvezeték-csöveket, áramvezetékeket, mert ebben az esetben vízszerelésre és villanyszerelésre is szükségünk lesz. Ekkor már előre tudunk szólni a vízszerelő és villanyszerelő szakembereknek, velük megbeszélve, hogy mekkora nagyságú munkára számítsanak, és kb. mikor lesz esedékes.

Ha nagyobb mennyiségű törmelék keletkezik, például falbontásból, akkor annak elszállításáról is gondoskodnunk kell, előre meg kell rendelnünk a konténert, melybe egyből gyűjthető lesz az építési törmelék.

Amikor nekilátunk a felújításnak, akkor nekünk már látni kell magunk előtt a kész végállapotot, és minden lépést ez alá lebontani. Tudnunk kell olyan részleteket, mint hogy milyen magasságig csempézzük a falat, hol lesz (és milyen kialakítású) a konyhabútor, abba milyen konyhagépeket fogunk elhelyezni, azoknak milyen és mennyi konnektorra lesz szüksége, milyen megvilágításokat alkalmazzunk: elég-e egy központi fény, vagy helyi lámpák kialakítására is szükség lesz. Emellett választ kell adnunk a következő kérdésekre is: változik vagy marad a mosogató helye, ha változik a szennyvíz-kivezetést is át kell helyezni, milyen színű falfestéket alkalmazunk a falon, ha ablakot is cserélünk, akkor annak a legyártását előzetesen meg kell rendelni.

Vegye meg előre!

A felújítások során általában a legtöbb szükséges dolgot előre beszerezhetjük, és még így is akad majd olyan, amit a munkálatok közben kell megvásárolnunk. Így előre kiválaszthatjuk a csempéket és padlólapokat (miután kiszámoltuk, hogy hány négyzetméterre lesz szükség az átalakítás során), megvehetjük a villanykapcsolókat, konnektorokat, a falfestékeket, a csemperagasztót, cementet, homokot, meszet, a csillárt, legyártathatjuk a nyílászárókat, a konyhabútort.

A konyhabútor legyártatására azonban csak akkor kerüljön sor, ha már vakolás, csempézés után vagyunk, hiszen ekkor tud a bútorasztalos pontos méretet venni a bútor ellendő helyéről, így sok bosszúságtól menthetjük meg magunkat, és a bútorunk is pontosan fog illeszkedni a megadott helyre.

Ha a fentiek szerint járunk el, akkor egy gondtalan, nyugodt átalakítást vezényelhetünk le, amelyben minimálisra szoríthatjuk a váratlan helyzeteket.

Check Also

Tündéri fotók: 3 éves ikrek ölelik az újszülött tesóikat

Egy profi fotós maga is megtanulta milyen nehéz újszülötteket lefotózni nagyobb tesóikkal. Juliet Cannici a …

A pozsonyi sortűz áldozataira emlékeztek

A csehszlovák légió katonái által 1919-ben békés tüntetőkre leadott sortűz áldozataira emlékeztek felvidéki magyarok vasárnap, …

Vélemény, hozzászólás?