2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Belföld » Abszurdisztán: környezetszennyezés miatt termékdíjas lett a napelem!

Abszurdisztán: környezetszennyezés miatt termékdíjas lett a napelem!

Egy törvénymódosítás ettől az évtől környezetvédelmi termékdíjat ró a napelemekre is. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapján megjelent közlemény szerint január elsejétől minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. Ez mintegy 2000-2500 forintos modul áremelést jelent.

napelemek-szereléseA törvény a napelemeket a “Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta, míg például az akkumulátorokat csak a II. kategóriába, a “szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták, amelyikben csak 57 Ft/kg a termékdíj.

A szövetség közlése szerint a napelemek átlagélettartama 35-40 év, és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen a keretük szilíciumból, azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból van. A napelemek működésük során csökkentik szén-dioxid kibocsájtást, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamosenergiát, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát semmiképpen sem nevezhetők környezetszennyezőnek.

A szövetség szerint az új termékdíjnak és a kiemelkedő ÁFA kulcsnak köszönhetően a határon túli vállalkozások kerülnek helyzeti előnybe, hiszen a termékdíj csak a forgalomba hozót terheli, az ÁFA meg minden környező országban jelentősen alacsonyabb.

Check Also

Dutyiba mennek Gyurcsány titkosszolgálati vezetői?

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere …

Kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból?

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig …

Vélemény, hozzászólás?