2017, augusztus 21 - hétfő,
Home » Kultúra » A vég kezdete: szakad a katolikus egyház

A vég kezdete: szakad a katolikus egyház

A katolikus farizeusok támadják az evangéliumi úton járó pápát, ami olyan végzetes feszültségeket szíthat az egyházon belül, aminek akár szakadás is lehet a vége. Ezért Beer Miklós váci megyéspüspök interjúkötetben fejti ki, mit is gondol, témái között a vasárnapi boltzár, az egyházon belüli kapzsiság és a papi visszaélések is megjelennek.

b-1024x576

Újabb interjúkötet jelenik meg Beer Miklós váci megyés püspökkel, aminek apropóján a Szemlélek blog csinált miniinterjút a főpásztorral. A témák nem kifejezetten a hivatalos katolikus közbeszédben megszokottak, olykor az egyház kifejezetten kerüli ezeket a témákat: cölibátus eltörlése, vasárnapi boltzár, papi visszaélések, irritáló fizetések. Beer azt mondja, már nem állhatta, ahogy a katolikus egyházon belül (no és persze azon kívül is, pl. Orbán hívei körében, de Bayer Zsoltot is említhetnénk) támadják a Ferenc pápát, olyannyira, ami már az egyházszakadás szélére sodorta a katolikus egyházat, ezt is akarja Beer megelőzni a megszólalásával. (Az biztos, hogy a menekültkrízis és kvótanépszavazás ügyében teljesen különböző vélemények láttak napvilágot a magyar katolikus egyházon belül.) “Azt gondolom, nagyon sokan nem értik a pápát, holott ő az evangélium útján jár, s radikálisan szakítani kíván minden farizeusi szokással.”

A korábban a hvg.hu-nak is interjút adó Beer szerint a katolikusok között sok a farizeus, “valahogy rendre újratermelődnek azok az emberek, akik egy vallást kizárólag betű szerint akarnak értelmezni, követni, ezzel viszont kidobják az üzenet lényegét, a betű által közvetített szellemiséget”, és Beer kifejezetten a papokra gondol. “Ezek a tradicionalista gondolkodású emberek ragaszkodnak ugyan az írott törvényhez, ugyanakkor ki akarnak bújni a személyes felelősség alól.”

Check Also

Tüntetés a felekezeti iskola védelmében

Nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is tüntettek szombaton délután a marosvásárhelyi Római …

Megvan Jézus sírja!

Egy japán hiedelem szerint egy rizsteraszok közt megbúvó falu rejti Jézus sírját. Sőt, valójában a …

Vélemény, hozzászólás?