2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Külföld » A svéd hadseregen röhögnek az oroszok

A svéd hadseregen röhögnek az oroszok

A svéd hadsereg bejelentette pénteken, hogy felhagyott a titokzatos – állítólag orosz – tengeralattjáró utáni kutatással a Balti-tengeren. Az oroszok leplezetlen gúnnyal kommentálták az eseményeket.

svédekA hadsereg közleménye szerint az egy hete kezdődött kutatásban részt vevő hajók és haditengerészeti eszközök java része visszatért állomáshelyére, de meghatározott feladattal a térségben maradnak kisebb létszámú szárazföldi egységek.

A stockholmi szigetcsoportnál – amely az egyik legnagyobb ilyen képződmény a Balti-tengeren – több mint kétszáz svéd katona, továbbá aknakutató hajó és helikopter folytatott kutatatást a tengeren múlt péntek óta. Előzőleg Stockholm “megbízható” információk birtokába jutott arról, hogy idegen tengeralattjáró vagy vízi járművet használó búvárok tevékenykednek a térségben. A svéd hadsereg nem hozott gyanúba egyetlen országot sem, de svéd katonai elemzők azt valószínűsítették, hogy Oroszország érintett a dologban.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztetette Stockholmot pénteken, még a kutatás befejezésének bejelentése előtt, hogy a keresés kiszélesítése a levegőből feszültséget gerjeszt a balti térségben és aláássa a tengeri gazdasági tevékenységet. Igor Konasenkov ismételte leszögezte, hogy semmire sem fognak vezetni az “orosz nyom” megtalálására irányuló “alaptalan” svéd próbálkozások.

“A stockholmi szigetvilág környékén észlelt orosz tengeralattjáróval kapcsolatos, szűnni nem akaró svéd találgatásokkal összefüggésben türelmetlenül várjuk a lebilincselő akció végkifejletét” – mondta iróniáját nem leplezve a szóvivő. Konasenkov “tragikomédiának” nevezte a svéd hadsereg akcióját, amely szerinte nem fog olyan “varázslatosan” véget érni, ahogyan indult.

A svéd sajtó azt feltételezte, hogy a partok közelében orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre, és egy orosz tengeralattjáró kísérletet tehetett arra, hogy kicserélje az elavult víz alatti felderítő berendezéseket, de nem kizárt az sem, hogy feladata a svéd flotta manővereinek megfigyelése volt. A lapok arról is írtak, hogy bajba került egy orosz tengeralattjáró, és a svéd hadsereg “elfogott” egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult. Moszkvában ezt határozottan cáfolták.

Check Also

Üzent Merkel

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik …

Kanada: feltétel nélküli ingyenlóvé

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd …

Vélemény, hozzászólás?