2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Kultúra » A POSZT legjobb rendezője: Vidnyánszky Attila

A POSZT legjobb rendezője: Vidnyánszky Attila

Véget ért a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a Nemzeti Színház Isten ostora című produkciója lett a legjobb előadás, rendezője, Vidnyánszky Attila érdemelte ki a legjobb rendezésért járó díjat. Páva Zsolt, a vendéglátó város polgármestere a tíznapos esemény szombati díjkiosztó gálaestjén azt ígérte: a fesztivált a jövőben is megrendezik Pécsen.
„Akik aggódnak a POSZT miatt, azokat szeretném megnyugtatni, hogy az jövőre és az után is lesz” − mondta a fideszes politikus. Hangsúlyozta: be kell látni ugyanakkor, hogy a magyar színházi élet kettészakadt. „Ez már tény, és nem a mostani fesztivál miatt mondom, korábban is lehetett látni” − tette hozzá.

Vidnyánszky AttilaPáva Zsolt arra kérte a színházi szakma képviselőit, a következő egy évben gondolják át, „mit és hogyan érdemes csinálni a POSZT körül”, mert ahhoz, hogy a fesztivált a jövőben is jó szívvel szervezhessék meg, „néhány dolognak meg kellene változnia”. A polgármester ezzel egyebek mellett arra utalt, hogy a fesztiválnak már az előkészülete is felszültségtől terhesen zajlott.

A Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező által összeállított versenyprogramba tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be, de a díjakért végül csak tíz előadás versengett. Ennek oka, hogy az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vitával összefüggésben az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság úgy döntött: a versenyprogramba beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

A POSZT-on tizenhat díjat osztottak ki, ebből a Nemzeti Színház Isten ostora, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című darabjához egyaránt négy elismerés köthető.

Lehetőség az újragondolásra

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a gálaesten újságíróknak azt mondta: minden elismerés visszaigazolást jelent, amelynek a társulat nagyon örül. „Nagyon kemény évad áll mögöttünk, és egy sor komoly, a közönség által szeretett előadást sikerült létrehozni” − fogalmazott.

A direktor a POSZT-tal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok a feszültségek, amelyek mindig is ott voltak a találkozón, most felszínre törtek, és ezt személy szerint nagyon pozitívan éli meg. „Egy ilyen helyzet mindig lehetőség az újragondolásra, lehetőség arra, hogy újrafogalmazzuk a történetet” − tette hozzá.

Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a POSZT-ra szükség van, és a szakma nagy része abban is egyetért, hogy a találkozót Pécsen kell megrendezni. „Reméljük, hogy a következő év nem a botrányokról és az egymásnak feszülésről, sokkal inkább a szakmáról fog szólni” − fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Túl a feszültségeken

Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásának rendezője azt mondta, remélte, hogy a darab jól szerepel a fesztiválon. „Igazi csapatmunka volt, a szorgalmas munka gyümölcse” − hangsúlyozta. Hozzátette: a POSZT-on elért siker nagy megtiszteltetést jelent Kaposvárnak is, amelynek színházában újra erős társulat épül.

Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezetője a találkozó tapasztalatait összegezve arról szólt, hogy Pécs egy rendkívül gazdag, rendezvényeit tekintve jól összeállított, emlékezetes, szép fesztiválnak adhatott otthont. „Túl a szakmai feszültségeken, a program nagyszerű, a közönség érdeklődése töretlen volt, a kísérőrendezvények szinte telt ház előtt zajlottak, a szabadtéri események ezreket vonzottak” − fűzte hozzá.

Utalt rá: versenyelőadásokból huszonhármat tartottak, Törőcsik Mari színművész rosszulléte miatt egy előadás elmaradt. A közönség 210 egyéb rendezvényen, köztük kiállításon, nemzetiségi színházak produkcióin, vizsgaelőadásokon, szakmai és színházi nevelési programokon vehetett részt.

A POSZT díjai

A Nemzeti Színház Isten ostora című produkciója lett a legjobb előadás a POSZT-on, amelynek díjait a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten adták át. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: rendezője, Vidnyánszky Attila érdemelte ki a legjobb rendezésért, Olekszandr Bilozub a legjobb látványért és Horváth Lajos Ottó a legjobb férfialakításért járó elismerést.

A kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásában játszott a legjobb női mellékszereplő, Csonka Ibolya, a legjobb férfi mellékszereplő, Kelemen József, aki a díjat a debreceni Csokonai Nemzeti Színház A Mester és Margarita című darabjában játszó Szalma Tamással együtt kapta meg.

Ugyancsak a kaposvári teátrum előadásához köthető a legjobb zenéért és hangzásvilágért járó elismerés, valamint a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata által alapított alkotói díj. Előbbivel Rozs Tamást, utóbbival Fehér Lászlót tüntették ki.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című előadása ugyancsak négy díjat jegyez: a közönségzsűri díját, továbbá e darabban láthatta a közönség a legjobb férfi főszereplőt, Pálffy Tibort, a legjobb 30 év alatti színésznőt, Benedek Ágnest és a legjobb 30 év alatti színészt, Kónya-Ütő Bencét.

Az Újvidéki Színház Bánk bán című darabjában nyújtott teljesítményéért Krizsán Szilvia érdemelte ki a legjobb női főszereplő, a békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadásában játszó Gubik Petra a legjobb női alakítás díját.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című produkciójában színpadra lépő Bajomi Nagy György, a különdíjat a magyarkanizsai Jel Színház kapta a Wilhelm-dalok című előadásért.

A legjobb jelmezért és a legjobb színpadi szövegért járó díjat idén nem adták ki.

Check Also

Tüntetés a felekezeti iskola védelmében

Nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is tüntettek szombaton délután a marosvásárhelyi Római …

A vég kezdete: szakad a katolikus egyház

A katolikus farizeusok támadják az evangéliumi úton járó pápát, ami olyan végzetes feszültségeket szíthat az …

Vélemény, hozzászólás?