2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Tudomány » A NASA a Jupiter holdján keresi a földönkívülieket

A NASA a Jupiter holdján keresi a földönkívülieket

Az Europa régóta gyanús a csillagászoknak, így elhatározták, hogy szondát küldenek az égitestre, ami végre megválaszolhatja az örök kérdést: van-e élet a Földön kívül.

Hogy miért pont az Europa? A tudósok a kilencvenes évek óta úgy sejtik, hogy a Jupiter holdjának keményre fagyott felszíne alatt hatalmas kiterjedésű, ásványi anyagokban gazdag óceán húzódhat, vagyis ha van élet a Földön kívül, az a legjobb eséllyel itt alakulhatott ki.

Persze nem kell hatalmas ufóvárosokra gondolni, a szonda legjobb esetben is csak mikroorganizmusokat (esetleg arra utaló jeleket) találhatna a Holdnál valamivel kisebb égitesten, de a Földön kívüli élet megtalálása így is hatalmas tudományos mérföldkő lenne. Tenger alatti városokat már csak azért sem találhatnának, mert a NASA egyelőre nem is erőltetné, hogy átfúrjon a 19-27 kilométer vastag jégtakarón, csupán a jégrétegből vett minták elemzésével kutatnának az élet jelei után.

A most bejelentett projekt amúgy még eléggé tervezési fázisban van, és a szonda legjobb esetben is 2031-ben indulhatna neki a 630 millió kilométeres útnak, vagyis könnyen lehet, hogy előbb hódítjuk meg a Marsot, mint hogy életet találnánk a Naprendszerben.

Check Also

Ritka kettős neutroncsillagot fedeztek fel

Az univerzum tanulmányozása során sokszor az anyagi források hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Az űr …

Bizonyították Einstein tévedését

Több mint százezer laikus és tizenegy tudományos intézet vett részt a világ eddigi legnagyobb kvantumfizikai …

Vélemény, hozzászólás?