2017, szeptember 23 - szombat,
Home » Sport » Foci » “A futball nem olyan fontos…”

“A futball nem olyan fontos…”

„ A futball nem olyan fontos, mint az élet, sokkal fontosabb.”
/ Kocsis Sándor /

A rongyos labdát szakadozott lélegzetvétellel kergető fürge mozgású kisgyerekek pontosan tudták hogy mire gondolt egy diadalmasan megnyert mérkőzés után az Aranycsapat egykori legendás játékosa.

Más idők voltak azok…
Sokat mesélhetnének az Üllői úti fák is, melyek hatalmas tehetségekkel megáldott játékosokat és csillogó teljesítményeket láttak nap mint nap, a parádés mérkőzésekről pedig sorra a fekete-fehér újságok adtak hírt. A családok apró szobáit hétvégenként hangos rádió vagy televízió tudósítások lepték be, s a gólok után éles tapsok és ujjongások nyomták el Szepesi György örömmámorban úszott szavait.
Más idők voltak azok…

Már nem fűcsomósak a pályák és a lelátók sem kopottasak, az esti játékot pedig erős reflektorfények világítják meg. A körülmények teljesen megváltoztak, ahogyan a teljesítményi sorozatok is. Az egymás után szövetségi kapitány posztjára lépő szakemberek sorra azon voltak, hogy ha nem is egy újabb Aranycsapatot (mert az lehetetlen lenne), akkor legalább egy olyan ütőképes magyar válogatottat mutassanak be a világnak, amire hazánk büszkén nézne fel. A nemzeti 11 olykor-olykor megcsillogott, de többre nem volt képes, mert a következő lépcsőfok mindig túl magasnak bizonyult.

A megszokott hagyományos beszámolóinktól eltekintve, most a három általunk megkérdezett tehetséges focisták kezdeti történeteiből jutunk el a magyar futballig, ahol a gondolatok végül egy szálként futnak tovább. Szerintük az új szövetségi kapitány által létrehozott rendszer a fejlődés útjára lépteti válogatottunkat, és hisznek abban, hogy ez a csapat az évek során európai és akár világbajnoki eseményeken is rendre meg fogja állni a helyét. Sőt van olyan aki abban is reménykedik hogy egyszer több ezer fős nézőközönség előtt magára húzhatja a címeres mezt, mert a folyamatos kemény munkának és az időnek meg kell hoznia az élvonalbeli szereplést, onnan pedig már csak egy lépést kell megtenniük azért, hogy bevalósítsák legnagyobb álmukat….

Fenyvesi ZoltánLegfiatalabb interjúalanyunk a 12 éves Fenyvesi Zoltán, a feltörekvő generáció képviselője.
A 18-as mezszámmal rendelkező balhátvéd a BMSE U13-as és U14-es csapatának tehetsége már most olyan sikereket ért el, amiről sokan a nagyobb korosztályban szereplők közül is csak álmodozhatnának. A 2010-es világbajnokságot követően tetszett meg neki a futball, emellett világhírű nagypapája Fenyvesi Máté, ismertebb nevén „Tüske” is motiválta abban hogy elkezdjen játszani, hiszen szeretne az ő nyomdokaiba lépni.

Kedvenc labdarúgója Cesc Fabregas, 10 év múlva pedig az első osztályban képzeli el magát.
Ha ilyen szép sikereket ér el, mint ahogyan azt eddig is tette, akkor nem csak a család, hanem az ország is egy újabb kis csillaggal gazdagodhat.

„Ez a játék számomra egy életérzést jelent, mintha egy részem a futballhoz tartozna.”

Főnyedi MátéMajd Főnyedi Máté, a Kaposvári Rákóczi BFLA standard tagja válaszol a kérdéseinkre, aki 21-es számmal tölti be a pályán a jobb hátvéd posztját.
Őt is szintén egy családtag, apukája motiválta abban hogy ezt a sportágat válassza. Máté nagy küzdőszellemével és kiemelkedő tehetségével keltheti fel a jövőben a szakemberek figyelmét, akik hamar az élvonalba varázsolhatják a 16 éves balatonboglári játékost.

„Amióta focizom eddig ez a kedvenc csapatom. Itt vannak a legtehetségesebb társaim akiktől rengeteget tudok tanulni. Mindannyian felnézünk a másikra, a közösség is szuper, ezért igazán jól érzem itt magam. Jelenleg meghatározó szerepet játszunk a bajnokságban. Úgy gondolom hogy minden csapat komolyan készül ellenünk, hiszen mi mindig keményen küzdünk a győzelemért.”

Kiss AndrásMegismerkedhetünk Kiss Andrással is, az Újbuda NB2-es kulcsfontosságú játékosával, aki mindig törekszik arra, hogy csapata győzelmet arasson az ellenféllel szemben.
Pontos passzai, összejátszásai és gyorsasága miatt tűnik ki az U21-es csoportból. Andris a védelemben találta meg biztos helyét, de ennek ellenére többször védhetetlenül lőtte vagy fejelte a labdát a kapuba, ezért nem is kérdéses hogy rövid időn belül a csapat egyik alapemberévé vált.

„Minden kisgyerek csatárként kezdi, de ahogy ellustulnak, úgy mennek hátrébb más posztokra. Én ebben találtam meg a szerelmet. Természetesen szívesen játszanék középpályán is, de úgy gondolom hogy a kapus mellett a védelemnek van a legnagyobb felelőssége, ami minden meccsen mentálisan is erősebbé tesz.”

A kezdeti történetektől a magyar válogatottig…

fociMikor kezdtél el focizni?

Kiss András: Kiskoromban nagyon örökmozgó voltam. Mielőtt elkezdtem futballozni karatéztam 2 hétig, csak kicsi voltam még és mindenki megvert, ezért nem igazán jött be. Ezek után döntöttünk a foci mellett, amit 2000-ben kezdtem el.

Főnyedi Máté: Mikor kicsi voltam apukám is focizott, és akkor még őt akartam utánozni. Ovis korom óta futballozok, kellemes emlékek kötnek ehhez a sporthoz, bár az első edzés nem igazán tetszett. Utána viszont jól ment, könnyedén belejöttem a játékba.

Fenyvesi Zoltán: 2010-ben. Láttam az akkori világbajnokságot és megtetszett a játék, emellett nagypapám is plusz motivációt adott hogy elkezdjek focizni.

Milyen gondolataid vannak mikor pályára lépsz?

F.Z.:Az, hogy keményen és harcosan kell játszanom, hogy ne tudjon elmenni mellettem az ellenfél.
K.A.:Igazából focizom már egy ideje, viszont valamilyen szinten minden meccs előtt izgulok, de ez csak a kezdő sípszóig tart.
F.M.:Először mindig izgulok, de ahogy elkezdődik a meccs ez megszűnik. Koncentrálok amennyire csak tudok, odafigyelek hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

foci1Mi a motivációd?

F.M.:Megfelelni az edzőnek, nézőknek és a többieknek. Mindenképpen jól akarok teljesíteni.
F.Z.:Minél jobb futballista szeretnék lenni,nagypapám nyomdokaiba akarok
lépni. Minden meccsen a fejlődés a cél.

Mekkora szereped van a csapatban?

F.M.:A csapatban standard tagnak érzem magam, roppant nehéz volt bekerülni, de úgy érzem megállom a helyem. Számítanak rám a többiek.
F.Z.:Az U13-ban nekem kell adni az erőt és a lelkesedést a csapatnak, mert ott én vagyok a csapatkapitány. U14-ben pedig annyi a szerepem hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak és ne kapjunk gólt. Mindkét csapatnak teljes értékű tagja vagyok.

Milyennek értékeled saját teljesítményedet?

F.Z.:Általában meg vagyok elégedve, de előfordul hogy nem úgy játszom mint ahogy szerintem kellene. De természetesen ugyanolyan alázat van bennem a sportág iránt akkor is amikor jó a teljesítményem.

F.M.:Mióta Kaposváron vagyok úgy érzem rengeteget fejlődtem, és igyekszem továbbra is a legjobb formámat nyújtani, persze mindig lehetnek kisebb ingadozások. A kedvenc meccsem a Kaposvár-Haladás, ahol a mérkőzés legjobbjának választottak meg. Rendkívül jó érzés volt a sok meló után dicséretet és elismerést kapni azoktól az emberektől akik nagyon fontosak a számomra.

foci2Szerinted mennyi szerepe van az edzőnek a csapat teljesítményében?

K.A.:Szerintem óriási. A magyar edzőknek rendkívül nagy a szaktudásuk, de mint magánemberhez a sportolók nem igazán tudnak fordulni.
F.Z:Elég sok, mert ha nem lenne edzőnk akkor nem lenne semmilyen tervünk és csak úgy rugdosnánk a labdát. Az edző személye nagyon fontos az irányítás
szempontjából is.
F.M:Nagyon sok. A jó edző közeli kapcsolatban van a játékosaival akik fel tudnak rá nézni.

Mi az ami kulcsfontosságú tulajdonság egy focista számára?

K.A:A csibészség az ami elengedhetetlen. Erre vannak nagyon jó kis trükkök, amiket már a kezdetektől fogva tanítani lehetne.
F.Z:A futóteljesítmény, harciasság és a technika.

Szerinted a légiósoknak túlzott vagy jogos szerepük van?

K.A:Szükséges hogy behozzák más ország futballkultúráját, de kell esélyt adni a magyar fiataloknak is. Körülbelül 5-6 éve indult be itthon az akadémiagyártás, de igazából csak nemrég kezdett felépüli. Több városba helytálló infrastruktúrát alakítottak ki, de a jó játékosok kineveléséhez idő kell. Addig meg maradnak a légiósok, tehát a szerepük félig jogos félig nem.
F.Z:Jogosnak tartom azért, mert emelik a magyar futball színvonalát, de másik szempontból azért rossz, mert elveszik a lehetőséget a fiatal tehetségektől.
F.M:Erről az a véleményem, hogy engem egyáltalán nem zavar az, hogyha külföldi focista játszik a magyar bajnokságban, mint ahogy az sem ha magyar játszik
külföldön. Nem nagyon ismerek olyan bajnokságot, ahol csak saját nemzetiségű játékosok játszanának.

Szerinted a jövőben ki tudunk nevelni magyar profikat az utánpótlásból?

F.M:Szerintem a jövőben sokkal meghatározóbbak lesznek a magyar játékosok mivel az utánpótlás folyamatosan fejlődik, ezért rendkívül kiváló, feltörekvő játékosok vannak Magyarországon.
F.Z:Ha követjük a németek utánpótlás terveit, akkor 10 év múlva felépíthetünk egy jó magyar válogatottat.
K.A:Mindenképpen. A magyar társadalom mostanában kezd rájönni arra, hogy igenis játszatni kell a fiatalokat. Magyarország és külföld között azonban elég nagy különbség van, gondolok itt pl. Bajner Bálint példájára, aki itthon nem is volt annyira keresett focista, azért mert nem tudott eléggé kibontakozni. Miután Olaszországba majd Dortmund a szerződött sikerre sikert halmozva egyre többet játszott, és ezáltal ő lett a csapat kulcsembere. Visszatérve a kérdésre akkor fogunk jó fiatalokat kinevelni, mikor bízunk bennük, mint például Radó Andrisban és kovács Istvánban akik ott vannak Magyarország legjobb labdarúgói között, ugyanakkor Balázs Benjámint is említhetném, aki a Kaposvár húzóembere.

foci3Mi a véleményed a magyar válogatottról?

F.M:Úgy hiszem hogy jelenleg a magyar labdarúgás és ezzel együtt a válogatott sincs magas szinten. Tudnánk mit tanulni más országok játékából. Hatalmas szükség
van a fejlődésünkre, remélem a jövőben ez mindenképpen változni fog és sikerül jó eredményeket elérni.
K.A:1986-ban szerepeltünk utoljára világeseményen.
Ez is mutatja, hogy az elmúlt évek alatt egyáltalán nem volt jó rendszer kialakítva a magyar labdarúgásban. A változások miatt úgy gondolom nagy esélyünk van az Európa Bajnokságra. Kedvező csoportban vagyunk, ahol csak Románia és Görögország az erősebb nálunk, de ha küzdünk és jól játszunk akkor a többi csoporttal együtt legyőzhetjük őket is.
F.Z:Őszintén nincsen a válogatottnak semmilyen felépítése, erőltetjük a szélen való játékot, a védelem pedig nagyon hiányos. Szerintem Guzmics Richárd és Devecseri Szilárd nem válogatott szintű játékos, és ezt már többször láthattuk a címeres mezben való játékuk során. Szerintem ezek miatt nem értünk el sikereket. A volt szövetségi kapitány el volt telve magától, remélem Pintér Attila keze alatt másképp fog működni a válogatottunk.

Mennyi esélye van a mostani magyar válogatottnak hogy olyan sikereket érjen el mint régebben?

F.Z:Ha jól teljesítünk, nem félünk senkitől és harcos, nyíltan támadó futballt játszunk akkor van esélyünk. Ezekkel a tulajdonságokkal sikerülni fog, csak el kell hinnünk hogy így bárkit meg tudunk verni.

K.A:Magyarország feljebbjutását majd a selejtezők döntik el. 1986 óta konkrétan egy helyben állunk, minél hamarabb jó lenne elindulni egy sikeres sorozat felé. Pintér Attila erős kezű edző, meghatározó játékosok alkotják a jelenlegi keretet, viszont kevesebb győri játékost kéne behívnia, mert vannak olyanok akik e válogatott szintű játékosok.

Mi hiányzott eddig a magyar válogatottból?

Nem voltak eléggé összeszokva, és ebben a kevés edzés sem segített. Egy ideig jól működött hogy mindenki játszotta a saját játékát, de ez nem egy játék volt. a
fáradtság pedig leginkább a védelemben mutatkozott meg, aminek következtében az ellenfelek több gólt is szereztek. a támadósor – középpálya – védelem külön-külön
mozgott, nem alkottak egy egységet, de bízom abban hogy az új rendszer bevezetésével ez hamar megváltozik

Mit vársz az új szövetségi kapitánytól és a behívott játékosoktól?

Az elején megdöbbenéssel hallottam hogy Pintér Attila lett az új szövetségi kapitány, de teljesen támogatom hiszen jó szakember. Az elgondolása sem rossz, próbál
rendszert vinni a háttérbe, miszerint főként az itthoni játékosokra épít, ami egyrészről jó másrészről kevésbé.

Ki lenne az a magyar 11 játékos akikből összeállítanál egy csapatot?

K.A.:

kapus: Bogdán Ádám
védők: Éger László, Halmosi Péter, Korhut Mihály, Szolnoki Roland
középpályások: Kalmár Zsolt, Huszti Szabolcs, Kovács István, Simon Krisztián.
csatár: Szalai Ádám
szövetségi kapitány: Mindenképpen magyar szakembert választanék. Jelenleg Pintér Attilát, mert erős kezű és össze tudja tartani a csapatot, a magot. De beszélhetnénk akár Véber Györgyről is.

F.Z.:
kapus: Dibusz Dénes
jobb hátvéd: Haraszti Ádám
középső védő: Juhász Roland
balhátvéd: Lackó Zsolt
beállós: Gyömbér Gábor
jobboldali középpályás: Busai Attila
Középközép: Pölöskei Zsolt
baloldali középpályás: Holmann Dávid
jobb támadó középpályás: Radó András
baltámadó középpályás: Varga Roland
csatár: Böde Dániel vagy Kulcsár Tamás
szövetségi kapitány: Pintér Attila

Reméljük hogy mind a három játékos olyan lehetőségeket kap, melyekkel az élvonalba küzdhetik magukat, s a magyar futball az új tehetségekkel hozza majd vissza a régi győzelmekről szóló pillanatokat…

Check Also

Pécsi siker a Bozsik Stadionban

Mondhatni, hiába nézte meg kedvenc csapatát pár száz kispesti szurkoló, akik szinte az egész mérkőzésen …

Magyarország új labdarúgó válogatott kerete

Magyarország szövetségi kapitánya, Dárdai Pál szeptember 26-án kihirdette a válogatott keretét. A meghívót kapó játékosokra …

Vélemény, hozzászólás?