2017, augusztus 20 - vasárnap,
Home » Tech » 500 millió felhasználó adatát lopták el a Yahoo szervereiről

500 millió felhasználó adatát lopták el a Yahoo szervereiről

Legalább 500 millió felhasználó adatát lopták el a Yahootól szeptemberben. Ezt a cég is közleményben ismerte el. Azóta újabb információk kerültek napvilágra.

szerver-adatbiztonsagA világ eddigi legnagyobb – egyetlen weboldaláról származó – adatszivárgása történt szeptemberben. Az esetre akkor derült fény, amikor a hackerek megpróbáltak értékesíteni 200 millió Yahoo felhasználó adatát.

Ezt követően a cég kénytelen volt elismerni, hogy szervereiről valóban kikerültek felhasználói adatok, és az még a korábbinál vélt 200milliós számnál is lényegesen nagyobb. A cég szeptember végén elismerte, hogy 500 milliónál is több felhasználó adatához fértek hozzá a hackererek, amelyek a cég szervereit törték fel – írja a Rackhost szerverszolgáltató.

Az eset azonban nem most történt, hanem még 2014 végén, de csak most jutott nyilvánosságra, amikor a hackererek megpróbálták értékesíteni az adatokat.

A Yahoo közleménye szerint az ellopott adatok között nevek, címek, születési dátumok, jelszavak és jelszó-emlékeztetők találhatóak, de pénzügyi információk nem.

Több mint egymilliárd fiókadat

Az orosz származású hackerek az elmúlt tíz évben a becslések szerint már több mint 1,2 milliárd felhasználói fiók adataihoz fértek hozzá, ám ez nem egyetlen weboldalról, hanem weboldalak ezreiről történt. Kétségtelen, hogy ezek közül a legnagyobb fogás a Yahoo szervereinek feltörése volt, de korábban a Myspace feltörésé révén is 300 milliós felhasználói adatbázishoz fértek hozzá a hackerek.

A szakértők becslése szerint az orosz hackerek ezidáig 420 ezer weboldalt törtek fel és így gyűjtöttek össze 1,2 milliárd egyedi felhasználói adatot.

Az orosz hackerek a „Peace” hackercsoporthoz tartoztak és a Yahoo felhasználók adatait összesen 1800 dollárért próbálták meg eladni, ami azt mutatja, hogy a csoport bár rendkívül tehetséges, de vélhetően pénzügyekben amatőr.

Ugyan ez a csoport sikeresen törte fel a LinkedIn szervereit is, ahonnan 167 millió felhasználó adatát lopták el még 2013-ban.

Nem járt jobban az eBay sem, ahol közel 150 millió felhasználónak kellett jelszót változtatnia egy sikeres feltörés után.

Egyre többen aggódnak az adatbiztonság miatt

Az adatbiztonság kérdése miatt egyre jobban aggódnak világszerte, és itt nem csak a ártó szándékú, bűnözők által elkövetett adathozzáférésekre kell gondolni. E mellett jelen van az üzleti célú adatfelhasználás, valamint a kormányzati/titkosszolgálati célú adathasználat is.

Érdekes módon a nyugati országokban kevéssé aggódnak a kormányzati célú adathasználat miatt, sokkal inkább az üzleti célú személyes adatok felhasználása miatt.

Ez talán érthető is, hiszen a demokráciákban jobban megbíznak a kormányzatban. Ezzel szemben Ázsiában vagy Dél-Amerikában a kormányzat adatfelhasználása aggasztja jobban az internethasználókat.

Check Also

Új face gombok… Láttad már?

Ugyan most sincs „Nem tetszik”, de öt új gomb már elérhető Magyarországon is. Sokáig vacakolt …

Vége a percdíjaknak, ingyen lehet telefonálni!

Az adatforgalommal járó szolgáltatások, mint a Skype és a Viber sok magyar család számára ismertek. …

Vélemény, hozzászólás?