2017, szeptember 20 - szerda,
Home » Életmód » 5 tipp a biztonságos cicakarácsonyért

5 tipp a biztonságos cicakarácsonyért

Csillogás, zörgő játékok, a gazdi ölelő karjai és gömbökkel teli fa! Mire vágyhat még egy cica?

cicakarancsonyMinden macskás gazdi életében elérkezik a pillanat, amikor kisállata először csodálkozik rá a karácsonyi fényekre, dekorációkra. Ragyogó szemek és érdeklődő mancscsapások kísérik ezt a kalandot, amit egy kis odafigyeléssel még különlegesebbé, emlékezetesebbé és cicabiztosabbá tehetünk.

A következő 5 tanácsot érdemes megfogadnia a cicatartóknak melyet a Fressnapf a kisállatok szakértője készített.

1. tipp: karácsonyfadíszek macskáknak

A karácsonyfa általában valóságosan megbabonázza doromboló barátainkat. Nagy a kísértés, hogy a fényes, csillogó gömböket labdaként gurítsák le az ágakról, ám ezt kivédhetjük úgy, ha az alsó gallyakra kifejezetten nekik való díszeket/apró labdákat, játékokat helyezünk, amiket kedvükre pofozgathatnak anélkül, hogy eltörnének, vagy máshogy veszélyeztetnék cicánk testi épségét.

2. tipp: cicabiztos karácsonyfa

A valódi fenyő mindig több veszélyt rejt, mint a mű változat, ugyanis a gyanta mérgező, ha a cica megkóstolja, és egy lenyelt tűlevél akár belső sérülést is okozhat. Kevés macska van, aki nem próbálkozik meg legalább egyszer a fenyő meghódításával, akár alulról, akár felülről, például a szekrény tetejéről. Ha nincs lehetőségünk a kedvencünktől elzárni a fát, és nem szeretnénk, hogy felboruljon a cica ügyeskedésétől, inkább kössük ki egy-két stabil ponthoz. Kerüljük a csillámporos, flitteres, és vékony üvegből készült díszeket, valamint az édességet, a habkarikát és a szaloncukrot se tegyük elérhető magasságba, mert súlyos emésztési problémákat vagy bélelzáródást okozhatnak. Ha észrevesszük, hogy cicánk olyasmit evett, amihez zsinór is kapcsolódik, a biztonság kedvéért keressük fel állatorvosunkat – ajánlja a Fressnapf.hu

A fényfüzérek, izzók is nagyon veszélyesek lehetnek, főként, ha bundás barátunk szívesen játszik az elektromos kábelekkel, ezért sose hagyjuk felügyelet nélkül az állatot a működő füzérrel.

3. tipp: nyugalom

A karácsony jellemzően a családlátogatások időszaka, ám ezt nem minden cica viseli jól. Bizonyára minden gazdi tudja, hogy kedvence mennyire viseli jól az ismeretlen emberek társaságát, és ehhez mérten kell megszerveznie az ünnepeket is. A kevésbé szociális, kissé barátságtalan természetű macskáknak biztosítsunk egy csendes, nyugodt helyiséget, ahol biztonságban érezheti magát. Emellett gondoskodjunk „menekülési útvonalról” arra az esetre, ha cicánk megunná az emberek társaságát. A legfontosabb szempont pedig mindig az, hogy törekedjünk az állandóság fenntartására és a macska napirendjének minél pontosabb betartására, hogy az ünnep neki sem stresszes, hanem boldogsággal teli legyen.

4. tipp: strapabíró girlandok

A cicagazdiknak célszerű megfontolni azt is, hogy milyen girlandot tesznek a fára. Az apró gyöngyökből állót könnyen nézhetik az állatok rághatónak, mert hasonlít a szárazeledelhez vagy jutalomfalathoz, és játék közben akár magukra is tekerhetik, ami fulladásveszélyes. Ha mindenképp szeretnénk valamilyen plusz dekorációt a fára, válasszunk olyat, ami kevésbé rágható, vagy nehezen szakad el, a textilből, filcből készült díszek például jó alternatívák lehetnek.

5. tipp: a meglepetés

A cicás és kutyás gazdik karácsonykor még inkább úgy érezhetik, hogy kisgyerekek veszik körül őket, hiszen négylábú kedvenceink olyan izgalommal vesznek részt az ajándékok kicsomagolásában, mintha mindig is erre vágytak volna. Még nagyobb örömet okozhatunk nekik, ha az ajándékok között nekik is elrejtünk valamit, és becsomagoljuk egy játékra csábító, zörgő papírba. A cica ki fogja szagolni a meglepetést és nagyon boldog lesz, amikor segítünk neki kicsomagolni az ajándékot.

Ezzel az 5 hasznos tippel kíván Boldog Karácsonyt a cicatartóknak a www.fressnapf.hu.

Check Also

Tündéri fotók: 3 éves ikrek ölelik az újszülött tesóikat

Egy profi fotós maga is megtanulta milyen nehéz újszülötteket lefotózni nagyobb tesóikkal. Juliet Cannici a …

A pozsonyi sortűz áldozataira emlékeztek

A csehszlovák légió katonái által 1919-ben békés tüntetőkre leadott sortűz áldozataira emlékeztek felvidéki magyarok vasárnap, …

Vélemény, hozzászólás?